Wydawałoby się, że gorąca zupa w trakcie upalnych dni, to nie najlepszy pomysł na danie obiadowe. Jednak nic bardziej mylnego. Lekko przestudzona, ale ciepła zupa, ugasi pragnienie. Jest delikatna i lekkostrawna, dzięki czemu nie zmęczy układu pokarmowego.
Zupa kalafiorowo – ziemniaczana
Dłuższe podświetlenie ekranu
6
porcji20
min.2
godz.90
kcalZupa z różyczkami kalafiora i plastrami ziemniaków, zakłócona śmietaną. Podana z zieleniną: koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki.
Składniki:
- BULION
3 skrzydełka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa
- ZUPA KALAFIOROWO – ZIEMNIACZANA
2 łyżki masła
4 ziemniaki
300 g kalafiora
2 łyżki posiekanej zieleniny świeżej lub mrożonej
50 ml śmietany 18 % lub 12 %
Sposób przygotowania:
- BULION
- Do garnka włóż skrzydełka i pokrojone na mniejsze części warzywa. Mięso i jarzyny mogą być mrożone. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 1,5 litra zimnej wody.
- Gotuj przez 100 minut pod przykryciem. Wywar powinien delikatnie bulgotać, ale nie mocno wrzeć. Podczas gotowania, staraj się co jakiś czas wyławiać ewentualne szumowiny. Pod koniec gotowania dodaj kostkę rosołową.
- ZUPA KALAFIOROWA Z ZIEMNIAKAMI
- W garnku na maśle przez kilka minut podsmaż plasterki ziemniaków i mniejsze różyczki kalafiora.
- Całość zalej przecedzonym przez sito, gorącym bulionem. Gotuj do miękkości ziemniaków około 20 minut.
- Dodaj poszatkowaną zieleninę: koperek, szczypiorek, natkę pietruszki. Zakłóć zupę gęstą śmietaną i ewentualnie przypraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Aromatyczna zupa kalafiorowaZupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami
Placki ziemniaczane z czerwoną papryką
Rozgrzewająca zupa czosnkowa
Zupa tajska z czerwoną pastą curry i krewetkami
Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą
Fantastyczna i zdrowa zupa