Bułka tarta

Bułka tarta to produkt spożywczy powstały wskutek zmielenia bądź starcia suchego pieczywa. Jest odbiciem składu przetworzonego pieczywa. Teoretycznie powinniśmy znaleźć w niej tylko mąkę, wodę, sól i drożdże. Jeśli przygotowujemy zdrową wersję bułki tartej z ciemnego pieczywa, dostarczymy sobie dużo błonnika, ale także białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy z grupy B i minerały: cynk, fosfor, magnez, manganu, potas, sód, wapń i żelazo.

Z reguły jednak bułka tarta wyprodukowana jest z jasnego pieczywa, nie ma zatem zbyt wiele witamin i soli mineralnych. Stosowana jest m.in. jako składnik panierki. Używa się jej również do posypywania formy na ciasto. Dosypywanie pewnej ilości tartej bułki do półgotowych produktów kulinarnych zwiększa ich gęstość i spoistość. Bułka tarta podsmażona z masłem to pyszny dodatek do knedli ze śliwkami lub truskawkami, pierogów czy klusek leniwych. Powinna być przechowywana w suchym miejscu, gdyż może skisnąć lub spleśnieć.

Nie powinna być przechowywana dłużej niż 6 miesięcy. Jest produktem kalorycznym.

Przepisy z wykorzystaniem bułki tartej: