Przepis | Strona główna | Dania główne | Jajko sadzone i fasolka szparagowa mamut
Jajko sadzone i fasolka szparagowa mamut

Jajko sadzone i fasolka szparagowa mamut

Obiad który dominuje kuchenne menu w sezonie letnim. Jajko sadzone od kur z wolnego wybiegu, karmione ekologicznie. Fasolka szparagowa odmiany MAMUT, o płaskich i masywniejszych strąkach. Bardzo delikatny gatunek mięsistej fasolki, która podana z bułką tartą i masłem wręcz rozpływa się w ustach.

Fasolka szparagowa mamut z bułką tartą i jajkiem sadzonym

Fasolka szparagowa mamut z bułką tartą i jajkiem sadzonym

5 od 28 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie i smażenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Lekki, bezmięsny obiad najlepszy w sezonie letnim. Młoda fasolka szparagowa mamut polana bułką tartą, jajko sadzone od kur z wolnego wybiegu.

Składniki:

  • 2 jajka swojskie ekologiczne

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 500 g fasolki szparagowej MAMUT

  • 50 g masła

  • 3 bu bułki tartej

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • FASOLKA SZPARAGOWA
  • W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 1 łyżką soli morskiej. Wodę gotuj zawsze pod przykrywką, by zaoszczędzić energię.
  • Fasolkę szparagową umyj zimną wodą i oczyść, poprzez odcięcie ogonka. Przełóż ją do gotującej się wody i gotuj 10 – 15 minut. Najlepiej sprawdzaj w międzyczasie, czy fasolka nie jest już wystarczająco miękka. Nie ma sensu jej rozgotowywać, a czas gotowania zależy od gatunku oraz pory roku.
  • Po ugotowaniu odcedź na durszlaku. Nie opłukuj jej wodą, strączki po ugotowaniu są bardzo delikatne.
  • JAJKA SADZONE
  • Na patelni rozgrzej olej. Kiedy tłuszcz będzie skwierczał, wbij jajka. Patelnię możesz przykryć przykrywką, by górna warstwa jajek sadzonych szybciej się ścięła. Uważaj na pryskający tłuszcz podczas smażenia!
  • Zmniejsz płomień pod patelnią i smaż do momentu całkowitego ścięcia białka, żółtko powinno pozostać półpłynne. Pod sam koniec oprósz szczyptą soli morskiej i mielonego pieprzu.
  • BUŁKA TARTA
  • W garnuszku umieszczonym na palniku, rozpuść masło. Kiedy będzie już płynne, zdejmij je z palnika. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.
  • Bułką tartą z masłem polej odcedzoną fasolkę szparagową. Podawaj z jajkiem sadzonym.

3 komentarze

  1. fasolka szparagowa i mamut = miłość do jedzenia

  2. najlepszy obiad w lecie

  3. MNIAM!!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*