Obiad który dominuje kuchenne menu w sezonie letnim. Jajko sadzone od kur z wolnego wybiegu, karmione ekologicznie. Fasolka szparagowa odmiany MAMUT, o płaskich i masywniejszych strąkach. Bardzo delikatny gatunek mięsistej fasolki, która podana z bułką tartą i masłem wręcz rozpływa się w ustach.
Fasolka szparagowa mamut z bułką tartą i jajkiem sadzonym
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie i smażenie
20
min.Kalorie
130
kcalLekki, bezmięsny obiad najlepszy w sezonie letnim. Młoda fasolka szparagowa mamut polana bułką tartą, jajko sadzone od kur z wolnego wybiegu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 2 jajka swojskie ekologiczne
50 ml 50 oleju rzepakowego
500 g 500 fasolki szparagowej MAMUT
50 g 50 masła
3 bu 3 bułki tartej
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- FASOLKA SZPARAGOWA
- W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 1 łyżką soli morskiej. Wodę gotuj zawsze pod przykrywką, by zaoszczędzić energię.
- Fasolkę szparagową umyj zimną wodą i oczyść, poprzez odcięcie ogonka. Przełóż ją do gotującej się wody i gotuj 10 – 15 minut. Najlepiej sprawdzaj w międzyczasie, czy fasolka nie jest już wystarczająco miękka. Nie ma sensu jej rozgotowywać, a czas gotowania zależy od gatunku oraz pory roku.
- Po ugotowaniu odcedź na durszlaku. Nie opłukuj jej wodą, strączki po ugotowaniu są bardzo delikatne.
- JAJKA SADZONE
- Na patelni rozgrzej olej. Kiedy tłuszcz będzie skwierczał, wbij jajka. Patelnię możesz przykryć przykrywką, by górna warstwa jajek sadzonych szybciej się ścięła. Uważaj na pryskający tłuszcz podczas smażenia!
- Zmniejsz płomień pod patelnią i smaż do momentu całkowitego ścięcia białka, żółtko powinno pozostać półpłynne. Pod sam koniec oprósz szczyptą soli morskiej i mielonego pieprzu.
- BUŁKA TARTA
- W garnuszku umieszczonym na palniku, rozpuść masło. Kiedy będzie już płynne, zdejmij je z palnika. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.
- Bułką tartą z masłem polej odcedzoną fasolkę szparagową. Podawaj z jajkiem sadzonym.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
ale pycha , super przepis
fasolka szparagowa i mamut = miłość do jedzenia
najlepszy obiad w lecie
MNIAM!!