Przepis | Strona główna | Dania główne | Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle
Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle

Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle

Na zewnątrz kolejny dzień z rzędu długo wyczekiwana temperatura 27 stopni. Rozpoczął się maj a wraz z nim urodzaj przeróżnych młodych warzyw. Młody kalafior tak delikatny i pachnący słodyczą, słodkie nowe ziemniaczki których nie trzeba (a wręcz nie powinno się) obierać przed gotowaniem. Wiosenne, lekkostrawne menu za jakim większość z nas tęskniła przez całą srogą zimę i okres wczesnej wiosny, który tego roku okazał się niesprzyjający i deszczowy. Na szczęście słońce zagościło u nas mam nadzieję że już na dobre.

Sprzyjająca aura za oknem zachęca do przygotowania wiosennego, polskiego obiadu. Gotowany kalafior oblany zasmażaną na maśle bułką tartą, ziemniaczki w mundurkach z koperkiem i jajo sadzone. Jeśli upał bardzo nam doskwiera warto obiad zaserwować ze szklanką zimnego kefiru lub maślanki.

Gotowany kalafior z maślaną bułką tartą

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Wiosenny kalafior polany zasmażaną na maśle bułką tartą. Lekki obiad z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach i jajem sadzonym.

Składniki:

  • 1 główka młodego kalafiora

  • 500 g młodych ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • posiekany koperek i szczypiorek

  • 2 jajka swojskie, ściółkowe (o temperaturze pokojowej)

  • sól

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • kefir lub maślanka do picia

  • ZASMAŻANA BUŁECZKA
  • 3 łyżki masła

  • 3 bu bułki tartej


Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki wyszoruj szczoteczką bez obierania skórki, ugotuj do miękkości około 30 minut w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaczki w mundurkach odcedź z wody, do garnka dodaj łyżkę masła oraz posiekany koperek i wymieszaj delikatnie.
  • W drugim garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli, do wrzątku włóż całą główkę kalafiora oczyszczoną z łodyżek. Kalafior powinien w całości zanurzyć się we wrzącej wodzie. Gotuj 15 minut.
  • W rondelku rozpuść masło, gdy zacznie się delikatnie pienić wsyp miałką bułkę tartą. Całość wymieszaj do gładkości i podsmażaj przez 1 minutę. Maślaną bułeczką polej ugotowanego kalafiora.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz wbij jajka, z wierzchu oprósz szczyptą soli i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smaż bez przykrycia do całkowitego ścięcia białka (żółtko powinno pozostać półpłynne).
  • Kalafiora polanego zasmażaną bułką, ziemniaczki w mundurkach i jajo sadzone przełóż na talerze obiadowe. Podawaj z kefirem lub maślanką.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*