Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą
Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą

Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą

Patisony to roślina należąca do grupy dyniowatych, jednocześnie odmiana dyni zwyczajnej. Bliska rodzina z cukinią i kabaczkiem.

Sezon na patisona przypada zwykle na sierpień lub okres przełomu sierpnia i września. W wyżej wymienionym czasie patisony można spotkać w lepiej zaopatrzonych marketach spożywczych oraz warzywniakach. Roślina nie należy do często spotykanych, obowiązkowych elementów asortymentu sklepu. Mogą wystąpić problemy z jej dostępnością, upolowanie jest może wymagać nieco zachodu.

Kotlety z patisona smażone w panierce z bułką tartą

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

130

kcal

Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz kotleciki z plasterków patisona. Wyśmienite wegetariańskie danie z rzadko spotykanego warzywa.

Składniki:

  • 4 jasnozielone patisony młode okazy

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 1/2 bu bułki tartej

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • olej do smażenia

  • OPCJONALNIE DO SERWOWANIA
  • domowe tzatziki

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj 2 talerzyki: z mąką pszenną, z roztrzepanymi jajkami oraz z bułką tartą. Patisona pokrój na cienkie plastry o maksymalnej grubość 1 cm. Nie krój grubszych, ponieważ ciężko będzie doprowadzić środek do miękkości podczas smażenia.
  • Na patelni rozgrzej mocno olej do smażenia. Kawałki patisona panieruj po obu stronach kolejno: w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony do uzyskania złocistej panierki. Po upieczeniu usmażone kawałki ułóż na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar niepotrzebnego tłuszczu.

Uwagi:

  • Kotleciki z patisona wychodzą wdzięczne i smaczne. Są miękkie w środku, na zewnątrz chrupiące dzięki panierce.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*