Buraczki to rodzaj rośliny należący do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Najwięcej cennych substancji zyskamy jedząc buraki na surowo. Możemy z nich zrobić również zupy, sałatki, surówki a także napoje i koktajle oraz świeżo wyciskane soki. Pochodzą z Bliskiego Wschodu, natomiast w Polsce są pospolitą rośliną uprawną.
Wśród odmian buraków wyróżnia się: buraki liściowe, korzeniowe, cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru oraz pastewne, służące do karmienia zwierząt. Są bogate w witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten a także minerały m. in. wapń, potas, mangan,magnez, miedź, fluor oraz sód. Buraki są warzywem niskokalorycznym, który zawiera 43kcal w 100g.
Zapobiegają infekcją i przeziębieniom, wspierają kości, wzmacniają zęby oraz wspomagają funkcjonowanie mózgu. Często są stosowane u osób, które walczą z nadwagą i otyłością.Regularne jedzenie tego warzywa może pomóc złagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Buraki w swoim składzie posiadają azotany, które w zbyt dużej ilości mogą wpływać niekorzystnie na parametry krwi i doprowadzić do anemii.