Smaczne frytki praktycznie bez tłuszczu. Buraki same w sobie mają posmak słodyczy, po upieczeniu są chrupiące na brzegach. Przypominają nieco chipsy, tylko w zdrowszej wersji.
Pieczone frytki z czerwonych buraków
Autor: Paweł Clad
Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
10
min.Pieczenie
50
min.Kalorie
45
kcalFrytki z buraków pieczone w piekarniku, jedynie skropione niewielką ilością oleju. Lekki dip ze świeżymi ziołami na bazie jogurtu greckiego.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- FRYTKI
6 6 buraków czerwonych
szczypta soli morskiej
1 łyżka 1 oleju rzepakowego
1 łyżeczka 1 ziół prowansalskich
- DIP ZIOŁOWY
3 łyżki 3 jogurtu greckiego
3 łyżki 3 kremowego serka z ziołami
1 łyżeczka 1 oliwy z oliwek
1 łyżka 1 soku z cytryny
garść posiekanego szczypiorku
garść koperku
sól morska i mielony pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- FRYTKI Z BURAKÓW
- Buraki pokrój w plastry około 1 cm szerokości. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp suszonymi ziołami i skrop olejem.
- Blaszkę z burakami wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 170 stopniach przez 50 minut.
- DIP ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI
- Jogurt grecki, serek ziołowy, oliwę i sok z cytryny wymieszaj w misce. Dodaj posiekaną zieleninę, dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem.
Uwagi:
- Oprócz buraków, możesz przygotować także frytki z marchewki, pietruszki, batatów.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
frytki z ziemniaków mogą się schować rży buraczkach