Pieczone frytki z buraka z dipem ziołowym

Pieczone frytki z buraka z dipem ziołowym

Smaczne frytki praktycznie bez tłuszczu. Buraki same w sobie mają posmak słodyczy, po upieczeniu są chrupiące na brzegach. Przypominają nieco chipsy, tylko w zdrowszej wersji.

Pieczone frytki z czerwonych buraków

5.0 z 24 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: Dania główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

45

kcal

Frytki z buraków pieczone w piekarniku, jedynie skropione niewielką ilością oleju. Lekki dip ze świeżymi ziołami na bazie jogurtu greckiego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • FRYTKI
  • 6 buraków czerwonych

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • DIP ZIOŁOWY
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

  • 3 łyżki kremowego serka z ziołami

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • garść posiekanego szczypiorku

  • garść koperku

  • sól morska i mielony pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

  • FRYTKI Z BURAKÓW
  • Buraki pokrój w plastry około 1 cm szerokości. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp suszonymi ziołami i skrop olejem.
  • Blaszkę z burakami wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 170 stopniach przez 50 minut.
  • DIP ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI
  • Jogurt grecki, serek ziołowy, oliwę i sok z cytryny wymieszaj w misce. Dodaj posiekaną zieleninę, dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Oprócz buraków, możesz przygotować także frytki z marchewki, pietruszki, batatów.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. frytki z ziemniaków mogą się schować rży buraczkach

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*