Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym
Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym

Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym

Sałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników.

Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką

5 z 9 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

słoiki
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

40

min.
Kalorie

50

kcal

Obiadowa sałatka z tartych buraków, jabłka i marchwi w zalewie octowej. Pyszne tarte buraki ćwikłowe ze słoika.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 buraków

  • 500 g 500 marchwi

  • 500 g 500 jabłek kwaśnych, twardych

  • 100 g 100 cebuli

  • ZALEWA OCTOWA
  • 250 ml 250 wody

  • 120 ml 120 octu jabłkowego 6 %

  • 50 g 50 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 6 ziarenek 6 ziela angielskiego

  • 6 ziarenek 6 czarnego pieprzu

  • 3 3 liście laurowe


Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra. Umieść na durszlaku i przepłukaj ją wrzącą wodą. Pozostaw ją na durszlaku aż woda odcieknie. Sparzona cebula zmięknie i będzie łagodniejsza.
  • W garnku umieść wszystkie wymienione wyżej składniki zalewy octowej. Podgrzewaj na gazie, początkowo mieszaj by cukier i sól rozpuściła się. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 5 minut. Gotową zalewę pozostaw do całkowitego przestudzenia.
  • Buraki omyj i przełóż do garnka. Zalej wodą ponad poziom buraków i gotuj pod przykryciem przez 35 minut. Buraczki powinny zmięknąć ale nie mogą się rozgotować. Po ugotowaniu odcedź i przepłukaj zimną wodą, odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Marchewkę, jabłka i ugotowane, ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je w garnku ze sparzoną cebulą i ostudzoną zalewą octową. Pozostaw na 2 godziny, aż warzywa wypuszczą swój sok.
  • Gotową sałatkę przełóż do sparzonych słoików, dopełnij je resztą zalewy pozostałą na dnie garnka. Słoiki zakręć i zapasteryzuj.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*