Sałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników.
Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką
Ilość
4
słoikiPrzygotowanie
1
godz.Gotowanie
40
min.Kalorie
50
kcalObiadowa sałatka z tartych buraków, jabłka i marchwi w zalewie octowej. Pyszne tarte buraki ćwikłowe ze słoika.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 buraków
500 g 500 marchwi
500 g 500 jabłek kwaśnych, twardych
100 g 100 cebuli
- ZALEWA OCTOWA
250 ml 250 wody
120 ml 120 octu jabłkowego 6 %
50 g 50 cukru
1 łyżeczka 1 soli
6 ziarenek 6 ziela angielskiego
6 ziarenek 6 czarnego pieprzu
3 3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie pióra. Umieść na durszlaku i przepłukaj ją wrzącą wodą. Pozostaw ją na durszlaku aż woda odcieknie. Sparzona cebula zmięknie i będzie łagodniejsza.
- W garnku umieść wszystkie wymienione wyżej składniki zalewy octowej. Podgrzewaj na gazie, początkowo mieszaj by cukier i sól rozpuściła się. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 5 minut. Gotową zalewę pozostaw do całkowitego przestudzenia.
- Buraki omyj i przełóż do garnka. Zalej wodą ponad poziom buraków i gotuj pod przykryciem przez 35 minut. Buraczki powinny zmięknąć ale nie mogą się rozgotować. Po ugotowaniu odcedź i przepłukaj zimną wodą, odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Marchewkę, jabłka i ugotowane, ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je w garnku ze sparzoną cebulą i ostudzoną zalewą octową. Pozostaw na 2 godziny, aż warzywa wypuszczą swój sok.
- Gotową sałatkę przełóż do sparzonych słoików, dopełnij je resztą zalewy pozostałą na dnie garnka. Słoiki zakręć i zapasteryzuj.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pieczone frytki z buraka z dipem ziołowymKluski śląskie buraczane bez dziurki
Carpaccio z gotowanym burakiem i malinami
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw
Chrupiąca sałatka z burakiem i ogórkiem konserwowym
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą