Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia

Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia

Zakwas buraczany to naturalny antybiotyk. Warto wypijać dziennie od 100 do 150 ml zakwasu buraczanego w sezonie przeziębieniowym. Zakwaszony sok z buraków wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na pracę jelit, upiększa cerę i włosy. Jeśli jesteś fanką soku z kiszonej kapusty i innych kiszonek, zakwas z buraków przypadnie Ci do gusty także smakiem. Ma wyrazisty smak i krwistoczerwony odcień.

Kwaszony sok z buraków posłuży do ugotowania najlepszego, prawdziwego barszczu. Podstawa tradycyjnego wigilijnego barszczu, który zyskuje wyrazisty smak i głęboki odcień. Zakwas przygotuj koniecznie tydzień przed okresem świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź również ciekawe sałatki z burakami na serwisie FajnyOgrod.pl

Domowy zakwas z buraków do barszczu i do picia

Domowy zakwas z buraków do barszczu i do picia

4.9 z 23 głosy
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

litra
Przygotowanie

30

min.
Leżakowanie

3

godz. 

20

min.
Kalorie

50

kcal

Domowy zakwas buraczany do przygotowania tradycyjnego barszczu. Zakwas buraczany można pić samodzielnie, na wzmocnienie zdrowia.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg buraków najlepiej podłużnych kształtem

  • 2 litry wody przegotowanej i ostudzonej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj duży słój lub kamionkę (pod żadnym pozorem nie przygotowuj zakwasu w plastikowym naczyniu, gdyż plastik wchodzi w reakcję chemiczną z kwasem), wewnątrz koniecznie wyparz je wrzątkiem.
  • Na dno włóż liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku obrane i tylko zgniecione bokiem noża.
  • Buraki umyj chłodną wodą i cienko obierz ze skórki. Odetnij stwardniałe końce i korzonki. Pokrój na mniejsze cząstki i przełóż do naczynia na przyprawy.
  • W przegotowanej wodzie rozpuść sól i ostudź ją całkowicie. Do chłodnego płynu wlej 2 łyżki wody po kiszeniu kapusty lub ogórków. Powstały płyn wlej do słoja całkowicie przykrywając buraki.
  • Jeśli buraki pływają po powierzchni, przyciśnij je małym talerzykiem lub miseczką – muszą całkowicie się zanurzyć. Słoik lub naczynie okryj gazą lub bawełnianą ścierką i przymocuj gumką recepturką. Odstaw w zacienione ciepłe miejsce na 5 – 7 dni.
  • Każdego dnia obserwuj zakwas. Białą pianę gromadzącą się na wierzchu powstającego zakwasu, zbieraj łyżką. Codziennie możesz lekko przemieszać swój zakwas, wykonując koliste ruchy słojem.
  • W piątym dniu spróbuj zakwasu, możliwe że będzie już gotowy. Jeśli nie pozostaw go jeszcze na 1 – 2 dni, w dotychczasowych warunkach. Jeśli jednak uznasz że jest odpowiedni, przecedź go przez gęste sito i przelej do szczelnie zakręcanych butelek. Tak przygotowany buraczany zakwas przechowuj w lodówce do 5 tygodni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*