Wyjątkowy, głęboki smak z odrobiną słodyczy. Krem z pieczonych buraków i malin to coś niemożliwego. Niepowtarzalny smak słodkawej zupy, z keksem kwaśnej śmietany i kozim twarożkiem.
Zupa krem z buraków czerwonych i malin
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjiPrzygotowanie
20
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
130
kcalKrem z pieczonych buraków z malinami. Udekorowany kozim twarożkiem, łezką kwaśnej śmietany i świeżymi owocami.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
700 g 700 buraków czerwonych
250 g 250 malin świeżych lub mrożonych
1 1 czerwona cebula
1 litr 1 gorącego bulionu jarzynowego
30 g 30 masła
sól morska i biały pieprz
- DO DEKORACJI
kozi twarożek
gęsta śmietana
natka pietruszki
maliny
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu powinny być miękkie.
- W garnku rozpuść masło. Na maśle zeszklij poszatkowaną drobno czerwoną cebulę.
- Po chwili dodaj upieczone buraki i maliny. Podsmaż je jeszcze przez chwilę, po czym wlej gorący, klarowny bulion. Gotuj przez 20 minut.
- Zawartość garnka zblenduj na gładko, po czym powstały krem przetrzyj przez sito. W ten sposób pozbędziesz się pesteczek malin i uzyskasz iście homogenną konsystencję.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj w głębokich talerzach z dekoracją w postaci “łezki” gęstej, kwaśnej śmietany, odrobiny pokruszonego serka koziego, listkiem natki pietruszki i kilkoma świeżymi malinami
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
jestem oczarowana tym przepisem i kolorem zupy
zupkę podałam na przyjęciu rodzinnym jako przystawkę. wszyscy byli zachwyceni połączeniem malin z buraczkami.
zupkę podałam na przyjęciu rodzinnym jako przystawkę. wszyscy byli zachwyceni połączeniem malin z buraczkami.