Chili

Chili to suszone, sproszkowane owoce jednej lub więcej odmian papryki chili, czasem z dodatkiem innych przypraw. Jest stosowana jako przyprawa, aby dodać pikantności i smaku potrawom kulinarnym. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Najważniejszym składnikiem chili jest kapsaicyna.

Zawiera witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik oraz potas, mangan, miedź, żelazo, fosfor i cynk. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe, niszczy bakterie, pobudza wydzielanie soków trawiennych,chroni przed niestrawnością i wzdęciami, ma korzystne działanie na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawałów serca i udarów mózgu, przyspiesza metabolizm, ułatwia walkę z nadwagą, reguluje perystaltykę jelit oraz dobrze wpływa na układ oddechowy. W kuchni stosuje się ją do wzbogacenia sałatek i przekąsek.

Dodawana jest również do deserów, zwłaszcza tych na bazie czekolady. Doskonale smakuje dodana do dań z cebulą, kukurydzą, fasolą oraz kalafiorem. Przyprawa chili jest charakterystyczna dla kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.

Dania z wykorzystaniem chili: