Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie

Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie

Krewetki duszone na czosnkowym maśle z pikantną czerwoną papryczką chili i niezastąpionym dodatkiem, czyli białym wytrawnym winem. Dzięki sposobowi przyrządzenia, krewetki zyskują jędrność, pulchność i chrupkość. Dodatek soku cytrusowego nadaje całości orzeźwiającej nuty.

Przystawka serwowana w ekskluzywnych restauracjach, teraz na wyciągnięcie ręki. Jeśli choć raz poznałeś smak krewetek duszonych w białym winie, wiesz o czym mówię. Zastosuj kilka prostych trików z poniższego przepisu, a przyrządzisz doskonałą przekąskę na miarę szefa kuchni.

Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie

Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie

5.0 z 21 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PrzystawkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym wytrawnym winie, to prawdziwy klasyk wśród krewetkowych specjałów. Zawsze się udaje!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g oczyszczonych krewetek

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 30 g masła

  • 1/2 cytryny

  • 50 ml białego wina wytrawnego lub półsłodkiego

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • sól morska i mielony pieprz

  • DODATKOWO
  • kawałek chrupiącej, świeżej bagietki


Sposób przygotowania:

  • Czosnek ekologiczny i papryczkę chili pokrój w najcieńsze z możliwych plasterki. Zeszklij na maśle, na lekko rozgrzanej patelni. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca, a czosnek nie powinien się przypalać ani zbytnio rumienić (w innym wypadku zgorzknieje).
  • Po chwili wrzuć na patelnię oczyszczone z pancerzyków i ogonków, uprzednio rozmrożone krewetki. Podsmaż je z obu stron przez 1 minutę, do lekkiego ścięcia. Pod koniec oprósz małą odrobiną soli i pieprzu.
  • Wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny i białe wino. Pamiętaj by wszystko podsmażać na niewielkiej mocy palnika. Całość duś teraz maksymalnie przez 5 minut.
  • Patelnię zdejmij z palnika, wsyp posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj wszystko. Serwuj z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*