Curry to mieszanka przypraw korzennych, o barwie żółtej lub czerwonej. Znajdują się w niej zwykle: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli, sól i czasami też cynamon. Wywodzi się z Południowej Azji i wywodzi się z kuchni indyjskiej.
Zawiera śladowe ilości witamin z grupy B, witaminy A, C, D i E oraz żelazo, miedź, selen i fosfor. Zapobiega nowotworom, pomaga przy anemii, obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów mózgu, wspomaga układ kostny, zwalcza bakterie oraz działa przeciwzapalnie. Curry stosuje się w kuchni jako przyprawę do potraw. Nadaje aromatyczny zapach oraz żółtą barwę.
Wykorzystuje się ją do przyprawienia dań z ryżu, mięsnych oraz jako dodatek do sosów, mięs czy ryb. Można wykorzystać także do przyprawiania zup oraz sałatek. W daniach wegetariańskich i wegańskich może być dodane do tofu czy szpinaku. Nie powinny stosować curry osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew.