Dynia

Dynia to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych, obejmujący ok. 20 gatunków. Pochodzi z Peru, natomiast w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku. Ma niewielką wartość kaloryczną- zaledwie 32 kcal w 100g. Zawiera dużo witamin, mikroelementów oraz błonnik.

Im bardziej pomarańczowa tym lepiej, ponieważ ma więcej karotenu odpowiedzialnego za kolor i stan skóry oraz przyswajanie witamin. Dynie często spożywane są jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Może być wykorzystywana do gotowania zup, smażona, duszona lub pieczona i co ważne nie powoduje to utraty jej cennych właściwości. Niektóre gatunki są uprawiane dla ozdobnych owoców. Podobnie jak większość warzyw odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływa m. in. na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działania kardio-protekcyjne.

Dzięki obecności błonnika zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulino-odporność, ponieważ zawiera wysoką wartość indeksu glikemicznego. Oprócz warzywa, możemy spotkać jeszcze pestki dyni oraz olej z dyni.

Polecane dania z dyni: