Przepis | Strona główna | Dania główne | Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym
Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym

Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym

Kluski śląskie z dziurką w wyjątkowym jesiennym wydaniu. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem dyniowego puree o zniewalającym kolorze. Ugotowane, tłuczone ziemniaki wymieszane z puree z pieczonej dyni, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W sezonie na dynię nie możesz przejść obok tego przepisu obojętnie. W prosty sposób urozmaicisz tradycyjną polską kuchnię i stworzysz sezonowy specjał.

Dynia to prawdziwy skarb, mimo pulchnego i masywnego wyglądu, 100 g dyni zawiera mniej więcej 26 kcal. Warzywo wspiera naszą urodę, w szczególności kondycję skóry dzięki witaminie E oraz wspiera oczy i wzrok za sprawą zawartości beta – karotenu. Odmian dyni jest wiele, zarówno tych jadalnych, jak i pełniących rolę czysto dekoracyjną. Dynia to też charakterystyczny symbol tradycji związanej z Halloween.

Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DodatekKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

50

klusek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

160

kcal

Kluski śląskie z dziurką w jesiennym dyniowym wydaniu. Kluseczki śląskie z tłuczonymi ziemniakami i dyniowym puree.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 250 g puree z dyni

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • mąka ziemniaczana

  • sól


Sposób przygotowania:

  • PUREE DYNIOWE
  • Łyżką wydrąż pestki z wnętrza dyni. Pozostały miąższ dyni pokrój w plastry, przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piecz w 180 stopniach przez 60 minut (w przypadku dyni odmiany Hokkaido około 30 minut), do tak zwanego miękkiego patyczka.
  • Upieczoną dynię wystudź, ewentualnie usuń skórkę jeśli jest twarda. Miąższ zblenduj na gładko do uzyskania dyniowego puree.
  • Puree dyniowe przechowuj w lodówce do 3 dni lub zamroź i przechowuj w zamrażarce do 3 miesięcy.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE Z DYNIĄ
  • Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj w wodzie. Ugotuj je w łupinach w posolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Gotowanie w łupinach pozwoli zachować więcej wartości odżywczych ziemniaków.
  • Od razu po tym, jeszcze ciepłe ziemniaki ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Dodaj i wymieszaj je z dyniowym puree i odrobiną soli.
  • Masę uklep w misie dłonią. Podziel na 4 części i jedną z nich wyjmij na moment i odstaw na bok. W brakujące miejsce wbij 1 jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną wypełniając wybrakowaną powierzchnię. Całość zagnieć i stopniowo dodawaj odjętą wcześniej część.
  • Z przygotowanej masy uformuj niewielkie kuleczki, wewnątrz których w środku wydrąż palcem delikatne wgłębienie. Kluseczki śląskie koniecznie muszą mieć dziurkę – dołeczek wewnątrz.
  • Kluski wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*