Frytki

Frytki to pokrojone w kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki albo inne warzywa, które są rzadziej stosowane. Podawane jako samodzielny posiłek typu fast food lub jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Jeszcze w połowie XIX wieku frytki były specjałem znanym tylko w Belgii, gdzie narodziła się ich receptura. Z zewnątrz są chrupiące i złociste, a w środku miękkie i puszyste.

Zawierają witaminy C i K, witaminy z grupy B, błonnik, białko oraz minerały takie jak: potas, wapń i żelazo. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu frytki zaliczane są do potraw ciężkostrawnych i wysokokalorycznych. Najbardziej dietetyczne będą domowe frytki pieczone w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowywane nie będą potrzebowały dodatkowego tłuszczu. Niestety przez obecność akrylamidu, czyli związeku chemicznego, który wytwarza się przy obróbce termicznej produktów o dużej zawartości skrobi, frytki mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Badania wykazują, że akryloamidy są rakotwórcze – mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów układu pokarmowego. Mają także negatywny wpływ na układ nerwowy.

Przepisy na i z frytkami: