Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Frytki z batatów. Alternatywa ziemniaczanych
Frytki z batatów. Alternatywa ziemniaczanych

Frytki z batatów. Alternatywa ziemniaczanych

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek i jeden z najchętniej zamawianych fast-foodów. Ich historia zaczyna się od małych budek otwieranych najczęściej przy dworcach lub w często uczęszczanych miejscach w różnych, nawet najmniejszych miejscowościach w Polsce. Frytki to również jedno z tych dań, które pojawiły się wraz z początkiem kapitalizmu w naszym kraju.

Obecnie są symbolem wszystkich barów szybkiej obsługi ale serwowane są także jako dodatek do dań obiadowych w licznych restauracjach. Nie można się temu dziwić – frytki stanowią idealną przekąskę do zjedzenia na wynos lub świetny zamiennik tłuczonych ziemniaków. Hamburger z frytkami to szczególnie popularne danie zamawiane w lokalach typu fastfood.

Możemy też wybierać spośród frytek prostych lub karbowanych i dodatki do nich – ketchupu lub sosów o różnych smakach. Wielu dietetyków alarmuje jednak, że jemy je zbyt często zaś mocno posolone frytki – bądź w połączeniu z obfitym burgerem – stanowią niemałe obciążenie dla naszego układu pokarmowego.

Dlatego ciekawą i zdrowszą alternatywą będą frytki z batatów – słodkich ziemniaków szczególnie popularnych w USA. Bataty znajdziemy obecnie w większości marketów, możemy podawać je w różnych formach ale frytki są zdecydowanie najpopularniejsze.

Frytki z batatów. Alternatywa ziemniaczanych

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: Fast FoodKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Frytki z batatów mogą stać się ciekawą alternatywą dla naszych tradycyjnych ziemniaczanych frytek. Przepis jest banalnie prosty a całość wykonania batatowych frytek nie powinna być dłuższa niż 30 minut.

Składniki:

  • 1 batat

  • oliwa z oliwek

  • suszony rozmaryn

  • ostra papryka

  • cynamon

  • sól

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od obrania batata, umycia i pokrojenia go tak jak na frytki.
  • Pokrojone włóż do dużej miski, wymieszaj z oliwą z oliwek i wszystkimi przyprawami. Uważaj, żeby nie przesolić.
  • Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C i piecz bataty przez około dwadzieścia minut.
  • Frytki z batatów najlepiej smakują dobrze przypieczone.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image