Cukinie można przygotować na wiele sposobów, tym razem proponujemy bardzo prosty przepis, przy którym nie ma wiele pracy. Frytki (lub talarki) z cukinii nadają się świetnie na rodzinny obiad, ale także wtedy, gdy spodziewamy się w domu większej ilości gości, a mamy mało czasu na przygotowanie poczęstunku.
Frytki wyśmienicie smakują polane sosem tzatziki z ogórkami i jogurtem.
Wypróbujcie frytki z cukinii z sosem tzatziki
4
porcje10
min.30
min.240
kcalPrzedstawiamy frytki w nowej odmianie. Zrobione z cukinii, idealnie komponują się z sosem tzatziki. Idealne frytki dla warzywnych niejadków!
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- Na frytki z cukinii:
600 g 600 cukinii (2 większe cukinie)
100 bu 100 bułki tartej
1/4 łyżeczki 1/4 sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka 1 czerwonej papryki
1 łyżeczka 1 suchej pietruszki
30 g 30 sera parmezan
sól i pieprz
olej
- Na sos tzatziki:
160 g 160 świeżego ogórka (1 większy ogórek)
2 ząbki 2 czosnku
150 g 150 kwaśnej śmietany
50 g 50 jogurtu naturalnego
1 łyżeczka 1 przypraw prowansalskich
1 łyżeczka 1 soku z cytryny
2 łyżki 2 oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć i pokroić na frytki o grubości ok. 1 cm.
- Pokrojone cukinie przełożyć do naczynia i posolić. Poczekać ok. 10 min., aż puszczą wodę.
- Do drugiego naczynia wsypać bułkę tartą, sól, czosnek w proszku, czerwoną paprykę, pieprz, sproszkowaną pietruszkę i parmezan. Wszystko dobrze wymieszać.
- Pokrojone cukinie wsypać do naczynia z bułką tartą i przyprawami. Wstrząsnąć, aby bułka tarta oblepiła dokładnie frytki.
- Cukinie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozdzielić, aby frytki się nie dotykały.
- Cukinie polać odrobiną oleju i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- W międzyczasie przygotować sos tzatziki. Obrać i zetrzeć ogórki. Posolić i zostawić na krótki czas, aż puszczą wodę.
- Czosnek bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
- Do naczynia wlać kwaśną śmietanę, jogurt, przyprawy, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
- Odcisnąć starte ogórki i dodać je do sosu. Dolać oliwy z oliwek i jeszcze raz zamieszać.
- Upieczone cukinie serwować na dużym talerzu z umieszczonym pośrodku słoiczkiem sosu. Smacznego!
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tzatziki sos czosnkowo ogórkowy z jogurtemDomowe frytki. Przepis, którego nie znacie
Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym
Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki
Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych
Frytki z batatów. Alternatywa ziemniaczanych