Galaretka to wyrób spożywczy o galaretowatej konsystencji, powstały dzięki właściwościom żelującym dodatków takich jak żelatyny, pektyny lub agaru. Podawany zawsze na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury galaretka upłynnia się.
Może mieć różny poziom twardości, który zwykle zależy od zawartości żelatyny. Galaretka należy do zdrowszych deserów, ponieważ jest cennym źródłem kolagenu, a na dodatek nie obciąża dziennego bilansu kalorycznego. Żelatyna jest głównym składnikiem galaretek – obok wody lub soków owocowych, cukru, regulatorów kwasowości oraz ekstraktów z warzyw i owoców decydujących o kolorze i smaku deseru.
Do korzyści wynikających z jedzenia galaretki należą na przykład poprawa stanu skóry, wzmocnienie struktury włosów i paznokci , a nawet poprawa trawienia. Podawane są jako deser, z dodatkiem np. bitej śmietany czy bakalii, są także elementem dekoracyjnym ciast – stanowią najczęściej górną warstwę ciast biszkoptowych z kremem. Galaretki owocowe zaliczane są do grupy przetworów owocowych.