Biszkopt z mąki pszennej tortowej i mielonych migdałów, miękki i puszysty. Nie suchy i zbity, lecz delikatny i lekki. Do tego krem śmietankowy i galaretka borówkowa z zatopionymi świeżymi owocami. To ciasto to mój faworyt podczas bieżącego lata.
Biszkopt z galaretką leśną i owocami lata
20
porcji30
min.25
min.260
kcalMiękki biszkopt z dodatkiem mąki migdałowej, krem śmietankowy i galaretka leśna z owocami lata. Urocze i pyszne ciasto z owocami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT
1/2 szklanki 1/2 mąki pszennej
1/2 szklanki 1/2 mielonych migdałów
4 4 jajka od szczęśliwych kur
3/4 szklanki 3/4 cukru drobnego do wypieków
szczypta soli
- MASA ŚMIETANKOWA
500 ml 500 schłodzonej śmietanki 30 %
3 łyżki 3 cukru pudru
4 łyżki 4 żelatyny spożywczej uniwersalnej
- GALARETKA LEŚNA
2 opakowania 2 galaretki jagodowej
200 g 200 borówek amerykańskich
200 g 200 truskawek
1/2 szklanki 1/2 czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy staną się białe i gęste, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru.
- Do masy jajecznej dodajemy zmielone na mąkę migdały oraz przesiewamy mąkę pszenną. Mieszamy delikatne szpatułką, nie miksujemy.
- Masę wylewamy na brytfannę, rozprowadzamy równomiernie i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt należy zrzucić na podłogę z wysokości 30 cm i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Biszkopt wraz z papierem do pieczenia wyciągamy z blaszki, odwracamy do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier odklejając go od ciasta. Ten sam papier ponownie wkładamy do blaszki, biszkopt wkładamy do blaszki spodem do góry. Spód ciasta jest zawsze gładszy i ma równą powierzchnię.
- MASA ŚMIETANKOWA
- Zimną słodką śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą – prawie wrzątkiem. Dokładnie mieszamy by pozbyć się wszelkich grudek. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy cienką strużką do śmietanki, cały czas miksując na wysokich obrotach.
- Krem śmietankowy przekładamy na biszkopt. Całość wkładamy na 30 minut do lodówki, do stężenia.
- GALARETKA LEŚNA
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, ilość potrzebnej wody zmniejszamy o około 30 mililitrów. Dzięki temu mamy pewność że galaretka złapie owoce i ładnie zastygnie na cieście.
- Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. Nie powinna całkowicie stężeć, ale znacznie zgęstnieć zanim wylejemy ją na ciasto.
- Galaretkę wylewamy na ciasto, na wierzch układamy borówki, połówki truskawek i czerwoną porzeczkę. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Delikatny biszkopt wiedeńskiPiegusek z musem borówkowym w galaretce
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Szampańska galaretka truskawkowa ze śmietanką
Bananowiec ciasto bananowe z galaretką
Rewelacyjne ciasto. Szczególnie fajna warstwa śmietankowa, która jest bardzo delikatna a dzięki niej ciasto nie jest takie mgle. Super przepis
Galaretka z zatopionymi owocami na cieście wygląda jak kulinarne dzieło sztuki