Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką

Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką

Biszkopt z mąki pszennej tortowej i mielonych migdałów, miękki i puszysty. Nie suchy i zbity, lecz delikatny i lekki. Do tego krem śmietankowy i galaretka borówkowa z zatopionymi świeżymi owocami. To ciasto to mój faworyt podczas bieżącego lata.

Biszkopt z galaretką leśną i owocami lata

5 od 27 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

260

kcal

Miękki biszkopt z dodatkiem mąki migdałowej, krem śmietankowy i galaretka leśna z owocami lata. Urocze i pyszne ciasto z owocami.

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mielonych migdałów

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • szczypta soli

  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 4 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • GALARETKA LEŚNA
  • 2 opakowania galaretki jagodowej

  • 200 g borówek amerykańskich

  • 200 g truskawek

  • 1/2 szklanki czerwonej porzeczki


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
  • Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy staną się białe i gęste, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru.
  • Do masy jajecznej dodajemy zmielone na mąkę migdały oraz przesiewamy mąkę pszenną. Mieszamy delikatne szpatułką, nie miksujemy.
  • Masę wylewamy na brytfannę, rozprowadzamy równomiernie i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt należy zrzucić na podłogę z wysokości 30 cm i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Biszkopt wraz z papierem do pieczenia wyciągamy z blaszki, odwracamy do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier odklejając go od ciasta. Ten sam papier ponownie wkładamy do blaszki, biszkopt wkładamy do blaszki spodem do góry. Spód ciasta jest zawsze gładszy i ma równą powierzchnię.
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • Zimną słodką śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  • W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą – prawie wrzątkiem. Dokładnie mieszamy by pozbyć się wszelkich grudek. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy cienką strużką do śmietanki, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  • Krem śmietankowy przekładamy na biszkopt. Całość wkładamy na 30 minut do lodówki, do stężenia.
  • GALARETKA LEŚNA
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, ilość potrzebnej wody zmniejszamy o około 30 mililitrów. Dzięki temu mamy pewność że galaretka złapie owoce i ładnie zastygnie na cieście.
  • Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. Nie powinna całkowicie stężeć, ale znacznie zgęstnieć zanim wylejemy ją na ciasto.
  • Galaretkę wylewamy na ciasto, na wierzch układamy borówki, połówki truskawek i czerwoną porzeczkę. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

2 komentarze

  1. Rewelacyjne ciasto. Szczególnie fajna warstwa śmietankowa, która jest bardzo delikatna a dzięki niej ciasto nie jest takie mgle. Super przepis

  2. Galaretka z zatopionymi owocami na cieście wygląda jak kulinarne dzieło sztuki

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*