Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Pochodzi z Wysp Banda. Są to suszone jądra nasion. Ma silny zapach i gorzko-korzenny smak. Zawiera białko, węglowodany, błonnik, witaminę A, C i B6, kwas foliowy, tiaminę oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas,sód i cynk.

Poprawia trawienie i zapobiega wrzodom żołądka, ma działanie przeciwzapalne, odtruwa organizm, chroni przed uszkodzeniem błony śluzowej żołądka, wspomaga koncentrację i poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga odchudzanie oraz uznawana jest za doskonały środek na poprawienie potencji u mężczyzn. Gałka muszkatołowa ma również działanie zbliżone do działania narkotyków. Jest przyprawą dodawaną do różnego rodzaju mięs, kiełbas, pasztetów, a nawet ryb i owoców morza. Dopełnia smak jajek oraz niektórych warzyw np. kapusty, szpinaku, cebuli lub fasoli.

To także nieodzowny składnik grzanego wina i ciast, szczególnie piernika. Można nią aromatyzować kompoty, poncze, a także kakao. Używana naraz w dużych ilościach może doprowadzić do śmierci, jej nadmierne spożycie może spowodować zatrzymanie akcji serca. Na szczęście jej zastosowanie do celów kulinarnych jest całkowicie bezpieczne.

Do czego używać gałkę muszkatołową?