Ziemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością.
Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki
4
porcje20
min.40
min.130
kcalKremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem pora, zwieńczona pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Znakomita zupa krem z ziemniaków.
Składniki:
- ZUPA KREM ZIEMNIACZANA
700 g ziemniaków (około 6-7 ziemniaków średniej wielkości)
1 por (tylko biała i jasno – zielonkawa część)
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku BIO
1 litr gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól i mielony pieprz
- PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
1 pęczek świeżej natki pietruszki dorodnej wielkości
1 ząbek czosnku ekologicznego
3 łyżeczki płatków migdałowych
3 łyżeczki tartego parmezanu niewielka ilość do dekoracji zupy
80 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
sól morska
Sposób przygotowania:
- KREM ZIEMNIACZANY
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną w pióra cebulę i pora. Zeszklij mieszając ale staraj się nie podsmażać (zbyt mocno zarumieniony czosnek potrafi być nieznośnie gorzki).
- Ziemniaki obierz cienko ze skórki, wyszoruj i pokrój cienko. Dodaj do garnka i podsmaż krótko.
- Wlej gorący klarowny rosół i gotuj wszystko 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości ziemniaków.
- Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę 30 %, przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- PESTO PIETRUSZKOWE
- Pęczek natki pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera.
- Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj.
- Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu.
Pesto doskonale podkreśla smak i nadaje wyrazistości