Ziemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością.
Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki
4
porcje20
min.40
min.130
kcalKremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem pora, zwieńczona pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Znakomita zupa krem z ziemniaków.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- ZUPA KREM ZIEMNIACZANA
700 g 700 ziemniaków (około 6-7 ziemniaków średniej wielkości)
1 1 por (tylko biała i jasno – zielonkawa część)
1 1 cebula szalotka
2 ząbki 2 czosnku BIO
1 litr 1 gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego
1 łyżka 1 masła
1 łyżka 1 oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki 1/2 mielonej gałki muszkatołowej
sól i mielony pieprz
- PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
1 pęczek 1 świeżej natki pietruszki dorodnej wielkości
1 ząbek 1 czosnku ekologicznego
3 łyżeczki 3 płatków migdałowych
3 łyżeczki 3 tartego parmezanu niewielka ilość do dekoracji zupy
80 ml 80 oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżka 1 soku z cytryny lub limonki
sól morska
Sposób przygotowania:
- KREM ZIEMNIACZANY
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną w pióra cebulę i pora. Zeszklij mieszając ale staraj się nie podsmażać (zbyt mocno zarumieniony czosnek potrafi być nieznośnie gorzki).
- Ziemniaki obierz cienko ze skórki, wyszoruj i pokrój cienko. Dodaj do garnka i podsmaż krótko.
- Wlej gorący klarowny rosół i gotuj wszystko 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości ziemniaków.
- Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę 30 %, przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- PESTO PIETRUSZKOWE
- Pęczek natki pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera.
- Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj.
- Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z SycyliiPesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców
Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka
Pesto doskonale podkreśla smak i nadaje wyrazistości