Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto
Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto

Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto

Ziemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością.

Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Kremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem pora, zwieńczona pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Znakomita zupa krem z ziemniaków.

Składniki:

  • ZUPA KREM ZIEMNIACZANA
  • 700 g ziemniaków (około 6-7 ziemniaków średniej wielkości)

  • 1 por (tylko biała i jasno – zielonkawa część)

  • 1 cebula szalotka

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • 1 litr gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • sól i mielony pieprz

  • PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki dorodnej wielkości

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego

  • 3 łyżeczki płatków migdałowych

  • 3 łyżeczki tartego parmezanu niewielka ilość do dekoracji zupy

  • 80 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • sól morska


Sposób przygotowania:

  • KREM ZIEMNIACZANY
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną w pióra cebulę i pora. Zeszklij mieszając ale staraj się nie podsmażać (zbyt mocno zarumieniony czosnek potrafi być nieznośnie gorzki).
  • Ziemniaki obierz cienko ze skórki, wyszoruj i pokrój cienko. Dodaj do garnka i podsmaż krótko.
  • Wlej gorący klarowny rosół i gotuj wszystko 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości ziemniaków.
  • Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę 30 %, przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • PESTO PIETRUSZKOWE
  • Pęczek natki pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera.
  • Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj.
  • Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*