Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto
Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto

Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto

Ziemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością.

Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki

Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki

5 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

130

kcal

Kremowa zupa ziemniaczana z dodatkiem pora, zwieńczona pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Znakomita zupa krem z ziemniaków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZUPA KREM ZIEMNIACZANA
  • 700 g 700 ziemniaków (około 6-7 ziemniaków średniej wielkości)

  • 1 1 por (tylko biała i jasno – zielonkawa część)

  • 1 1 cebula szalotka

  • 2 ząbki 2 czosnku BIO

  • 1 litr 1 gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego

  • 1 łyżka 1 masła

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki 1/2 mielonej gałki muszkatołowej

  • sól i mielony pieprz

  • PESTO Z NATKI PIETRUSZKI
  • 1 pęczek 1 świeżej natki pietruszki dorodnej wielkości

  • 1 ząbek 1 czosnku ekologicznego

  • 3 łyżeczki 3 płatków migdałowych

  • 3 łyżeczki 3 tartego parmezanu niewielka ilość do dekoracji zupy

  • 80 ml 80 oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny lub limonki

  • sól morska


Sposób przygotowania:

  • KREM ZIEMNIACZANY
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i olej. Wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną w pióra cebulę i pora. Zeszklij mieszając ale staraj się nie podsmażać (zbyt mocno zarumieniony czosnek potrafi być nieznośnie gorzki).
  • Ziemniaki obierz cienko ze skórki, wyszoruj i pokrój cienko. Dodaj do garnka i podsmaż krótko.
  • Wlej gorący klarowny rosół i gotuj wszystko 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości ziemniaków.
  • Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę 30 %, przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • PESTO PIETRUSZKOWE
  • Pęczek natki pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera.
  • Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj.
  • Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. basiliana

    Pesto doskonale podkreśla smak i nadaje wyrazistości

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*