Gouda to gatunek sera półtwardego, podpuszczkowego, dojrzewającego, produkowanego z mleka krowiego. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Jest produkowany w postaci spłaszczonych kręgów. Wyrabiany tradycyjną metodą polegającą na odlewaniu serwatki z fermentującego mleka i zastępowaniu jej ciepłą wodą.
Ten proces, powtarzany wielokrotnie, pozwala wyizolować grudki sera pozbawione zbędnej wilgoci, które następnie przez wiele dni ściska się w specjalnych formach. Jest łagodny, kremowy,o pełnym bukiecie smaku, z nutami słodkimi i orzechowymi. Zawiera witaminy A, D i E, witaminy z grupy B oraz wapń, cynk, fosfor, jod, magnez,mangan,miedź, potas, selen i żelazo. Ser gouda wspiera proces odchudzania, wzmacnia kości, przeciwdziała osteoporozie, odnawia mineralną warstwę na szkliwie, wspiera odporność oraz poprawne działanie systemu nerwowego.
Należy do łatwo topliwych serów. Jest doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek i słonego sera. Można spożywać go na kanapkach lub dodawać do koreczków i pasty jajecznej.