Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka z porem, kukurydzą i serem żółtym
Sałatka z porem, kukurydzą i serem żółtym

Sałatka z porem, kukurydzą i serem żółtym

Sałatka porowa towarzyszy nam podczas wszelkich świąt, przyjęć oraz różnych okazji. Jedna z najbardziej znanych polskich sałatek okazjonalnych. Krążki pora, słodka kukurydza, żółty ser i marynowane grzybki, które nadają charakterystycznej konsystencji. Koniecznie majonez Kielecki dla podbicia smaku i smakowita sałatka gotowa,

Sałatka porowa z marynowanymi grzybkami, serem i kukurydzą

Sałatka porowa z marynowanymi grzybkami, serem i kukurydzą

4 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Tradycyjna sałatka porowa z serem żółtym i kukurydzą. Smaczna sałatka na każdą okazję. Prosty przepis na pyszną sałatkę z porem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 pory (biała i jasnozielona część)

  • 1 słoik 1 grzybków marynowanych w zalewie octowej (nie pieczarek)

  • 200 g 200 sera żółtego w kostce (żółta mozzarella lub gouda)

  • 250 g 250 słodkiej kukurydzy w puszcze Bonduelle

  • 5 5 jaj od szczęśliwych kur

  • SOS SAŁATKA
  • 4 łyżki 4 majonezu Kielecki

  • świeżo zmielony pieprz i sól morska


Sposób przygotowania:

  • Łodyżki pora należy opłukaj. Do sałatki użyj jedynie białej i jasnozielonej części pora. Pora pokrój w cienkie krążki, staraj się jak najcieńsze. Następnie umieść go na durszlaku i przelej wrzątkiem – sparzenie zmiękczy i złagodzi. Odstaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, to samo zrób z kostką żółtego sera. Grzybki marynowane pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Wszystkie składniki przesyp do miski, dodaj majonez. Sałatkę wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Ponieważ będziemy używać jedynie jasnej części pora, resztę czyli ciemnozieloną część możemy zamrozić. Możemy wykorzystać ją innym razem, podczas gotowania rosołu. Nie marnujmy żywności!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*