Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką
Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką

Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką

Ostatnio znaleźliśmy i wypróbowaliśmy przepis na szybkie i pyszne śniadanie. To pieczone pomidorki, faszerowane szynką, serem i jajkiem. Wszystko oczywiście posypane szczypiorkiem. Takie śniadaniowe pomidorki są banalne w przygotowaniu. Są też bardzo pożywne a jednocześnie lekkie i orzeźwiające.

Świetna odmiana jeśli nie mamy pomysłu na coś nowego na śniadanie. Gdy mamy już dość kanapek i jajecznicy, warto skorzystać z tego przepisu.

Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

110

kcal

Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj zapiekane pomidorki faszerowane jajkiem, szynką i serem. Pożywne a jednocześnie lekkie śniadanie.

Składniki:

  • 8 Dużych pomidorów

  • 8 jajek rozmiar M

  • 100 g sera mozzarella

  • 100 g sera gouda

  • 200 g szynki

  • 1 szczypiorek lub szczypior cebuli dymki

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:

  • Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie odciąć górę (tam gdzie był ogonek). Odciętej końcówki nie wyrzucać.
  • Naczynie, w którym będziemy zapiekać pomidorki posmarować oliwą. Ułożyć na dnie odcięte końcówki pomidorów miejscem po ogonkach do góry. Będziemy tam układać faszerowane pomidorki, żeby się nie wywróciły
  • Pomidory wydrążyć w środku. Wydrążony środek można wykorzystać do innego dania bo już nam nie będzie potrzebny. Wstawiamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać.
  • W wydrążonych pomidorkach na dno dajemy odrobinę szczypiorku. Następnie plasterek sera mozzarella i plasterek szynki. Na to wbijamy surowe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy plasterkiem sera gouda.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200C. Wkładamy pomidorki i zapiekamy przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Można doprawić także świeżymi listkami bazylii.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*