Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką
Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką

Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką

Ostatnio znaleźliśmy i wypróbowaliśmy przepis na szybkie i pyszne śniadanie. To pieczone pomidorki, faszerowane szynką, serem i jajkiem. Wszystko oczywiście posypane szczypiorkiem. Takie śniadaniowe pomidorki są banalne w przygotowaniu. Są też bardzo pożywne a jednocześnie lekkie i orzeźwiające.

Świetna odmiana jeśli nie mamy pomysłu na coś nowego na śniadanie. Gdy mamy już dość kanapek i jajecznicy, warto skorzystać z tego przepisu.

Pomidorki faszerowane jajkiem serem i szynką

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

110

kcal

Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj zapiekane pomidorki faszerowane jajkiem, szynką i serem. Pożywne a jednocześnie lekkie śniadanie.

Składniki:

  • 8 Dużych pomidorów

  • 8 jajek rozmiar M

  • 100 g sera mozzarella

  • 100 g sera gouda

  • 200 g szynki

  • 1 szczypiorek lub szczypior cebuli dymki

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:

  • Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie odciąć górę (tam gdzie był ogonek). Odciętej końcówki nie wyrzucać.
  • Naczynie, w którym będziemy zapiekać pomidorki posmarować oliwą. Ułożyć na dnie odcięte końcówki pomidorów miejscem po ogonkach do góry. Będziemy tam układać faszerowane pomidorki, żeby się nie wywróciły
  • Pomidory wydrążyć w środku. Wydrążony środek można wykorzystać do innego dania bo już nam nie będzie potrzebny. Wstawiamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać.
  • W wydrążonych pomidorkach na dno dajemy odrobinę szczypiorku. Następnie plasterek sera mozzarella i plasterek szynki. Na to wbijamy surowe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy plasterkiem sera gouda.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200C. Wkładamy pomidorki i zapiekamy przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Można doprawić także świeżymi listkami bazylii.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*