Gruszka to rodzaj niedużych drzew z rodziny różowatych. Do Europy przybyła ze Starożytnej Persji. Wyhodowano ją dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Jej owoce zwykle mają wydłużony kształt i charakterystyczne zagłębienie przy kielichu. Skórka owocu jest dość gruba, ziarnista, w kolorze żółtym, zielonym lub brązowym.
Zawiera witaminę A, B1, B2, B6, C i PP oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości boru i jodu. Korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, łagodzi bóle brzucha, ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie, wspomaga trawienie, przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości przeciwgorączkowe, pomaga przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczoły krokowego oraz zapobiega ubytkowi wapnia w kościach.
Gruszka nadaje się do deserów, można ją wykorzystać jako dodatek do mięs. Doskonale komponuje się np. z gorzką czekoladą. Można wykorzystać ją również do przetworów. Jedzenie gruszek zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i problemami trawiennymi, ponieważ zawierają komórki kamienne, które wspomagają perystaltykę jelit.