Grzyby suszone to produkt spożywczy z suszonych grzybów leśnych lub uprawianych dopuszczonych do spożycia. Suszenie grzybów pozwala na ich długotrwałe przechowywanie przy zachowaniu walorów smakowych grzybów świeżych. Do suszenia najlepiej nadają się prawdziwki, podgrzybki i kozaki, gdyż cechują się dużą zawartością miąższu.
Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B, oraz żelazo, magnez i białko. Są bardziej kaloryczne niż świeże. Grzyby suszone pobudzają apetyt i wspomagają procesy trawienia. Są przyjazne dla osób dbających o linię lub planujących zrzucić wagę,ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Grzyby suszone najczęściej są wykorzystywane w gastronomii do przygotowywania pysznych aromatycznych sosów i zup. Mogą być zarówno fantastycznym dodatkiem do mięsa, jak i głównym elementem dania.
Sosy grzybowe doskonale pasują do makaronów, kasz, ale także do ziemniaków czy ciasta francuskiego. W okresie świątecznym są też jednym z podstawowych dodatków do bigosu. Zalecane jest przechowywanie suszonych grzybów w szczelnym pojemniku bez dostępu światła i powietrza.