Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz

Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz

Kiszonki to samo zdrowie. Pełne mikroelementów i witamin. Tak samo jest z kiszoną kapustą, która stanowi wizytówkę kuchni polskiej. W tym miejscu prezentujemy przepis na kiszoną kapustę.

Jest to zarówno odsłona kiszonej kapusty z grzybami jako dodatek do obiadu do ziemniaków jak też przepis na farsz z kapustą i grzybami do pierogów i uszek.

Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz

5 od 17 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Surówki, FarszKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

150

kcal

Przedstawiamy przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Świetnie nada się zarówno do obiadu jako dodatek do ziemniaków jak też jako farsz do pierogów czy też uszek.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 2 szklanki wody

  • 100 g suszonych grzybów

  • 1 dużą cebula

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • 1 kg kiszonej kapusty odcisnąć i sprawdzić, czy nie jest aby za kwaśna. Jeśli jest za kwaśna to ewentualnie ją wypłuczmy i odciśnijmy ponownie. Pamiętajmy, że wiele osób jest przeciwna płukaniu kiszonej kapusty, bowiem w ten sposób tracimy cenne mikroelementy i różne walory smakowe. Dlatego warto zalecić odciśnięcie kapusty bez płukania i sok z kiszonej kapusty pozostawmy na później.
  • Następnie po odciśnięciu zalejmy ją 2 szklankami wody i gotujmy, aż do miękkości (w zależności od rodzaju kapusty 30-40min).
  • Grzyby suszone (100 g) najpierw namoczmy przez 2 godziny czasu w niewielkiej ilości wody, a następnie gotujmy także do miękkości. Cały wywar z grzybów wlejemy do kapusty a ugotowane grzyby pokrójmy w paseczki i także dodajmy do kapusty.
  • 1 dużą cebulę pokrójmy w kostkę, usmażmy na maśle (3 łyżki), oprószmy mąką pszenną i wymieszajmy.
  • Tę zasmażkę dodajmy do kapusty, dokładnie wymieszajmy i ugotujmy. Na koniec całość doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym, a jeśli wydaje się nam dla odmiany za mało kwaśna, to dodajmy również odłożony wcześniej sok z kapusty.

Jeden komentarz

  1. Idealny farsz do pierogów!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*