Kiszonki to samo zdrowie. Pełne mikroelementów i witamin. Tak samo jest z kiszoną kapustą, która stanowi wizytówkę kuchni polskiej. W tym miejscu prezentujemy przepis na kiszoną kapustę.
Jest to zarówno odsłona kiszonej kapusty z grzybami jako dodatek do obiadu do ziemniaków jak też przepis na farsz z kapustą i grzybami do pierogów i uszek.
Przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Do obiadu lub farsz
4
porcje30
min.1
godz.150
kcalPrzedstawiamy przepis na kapustę kiszoną z grzybami. Świetnie nada się zarówno do obiadu jako dodatek do ziemniaków jak też jako farsz do pierogów czy też uszek.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 kiszonej kapusty
2 szklanki 2 wody
100 g 100 suszonych grzybów
1 1 dużą cebula
3 łyżki 3 masła
1 łyżka 1 mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- 1 kg kiszonej kapusty odcisnąć i sprawdzić, czy nie jest aby za kwaśna. Jeśli jest za kwaśna to ewentualnie ją wypłuczmy i odciśnijmy ponownie. Pamiętajmy, że wiele osób jest przeciwna płukaniu kiszonej kapusty, bowiem w ten sposób tracimy cenne mikroelementy i różne walory smakowe. Dlatego warto zalecić odciśnięcie kapusty bez płukania i sok z kiszonej kapusty pozostawmy na później.
- Następnie po odciśnięciu zalejmy ją 2 szklankami wody i gotujmy, aż do miękkości (w zależności od rodzaju kapusty 30-40min).
- Grzyby suszone (100 g) najpierw namoczmy przez 2 godziny czasu w niewielkiej ilości wody, a następnie gotujmy także do miękkości. Cały wywar z grzybów wlejemy do kapusty a ugotowane grzyby pokrójmy w paseczki i także dodajmy do kapusty.
- 1 dużą cebulę pokrójmy w kostkę, usmażmy na maśle (3 łyżki), oprószmy mąką pszenną i wymieszajmy.
- Tę zasmażkę dodajmy do kapusty, dokładnie wymieszajmy i ugotujmy. Na koniec całość doprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym, a jeśli wydaje się nam dla odmiany za mało kwaśna, to dodajmy również odłożony wcześniej sok z kapusty.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Idealny farsz do pierogów!