Kaszotto z grzybami i jajkiem sadzonym

Kaszotto z grzybami i jajkiem sadzonym

Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu brzuszek boli, a od kaszy się zagoi. Tak mówią słowa popularnej piosenki z dzieciństwa i nie ma w tym przesady. Dania z kaszy idealnie nadają się na bolący brzuch (niejako “pochłaniają” ciężkostrawne, zalegające w żołądku jedzenie).

Abstrahując jednak od właściwości prozdrowotnych kaszy, jest ona także pysznym składnikiem wielu dań. Obecna na polskiej ziemi od lat, nieodzowny składnik diety naszych dziadków i pradziadków.

Przedstawiamy więc przepis na perfekcyjne danie z kaszy czyli “kaszotto z jajkiem sadzonym i grzybami”. Bardzo pyszne, niezwykle aromatyczne dzięki dodatkowi grzybów. Proste w przygotowaniu i wykonaniu a dodatkowo bardzo proste w ugotowaniu. Polecane gdy nie mamy pomysłu na obiad albo pomysłu na danie z grzybami.

Kaszotto z grzybami i jajkiem sadzonym

Kaszotto z grzybami i jajkiem sadzonym

5 z 1 głos
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

200

kcal

Kaszotto w kuchni polskiej to wariacja na temat popularnego risotta. Polska kuchnia od lat słynęła z dań z kaszy. Dlatego polecamy kaszotto zamiast ryżu. Bo cenimy to co w kuchni polskiej najlepsze.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 350 g 350 grzybów leśnych

  • 1 1 czerwona papryka

  • 2 łyżki 2 masła

  • 1 1 szalotka

  • 1,5 szklanki 1,5 kaszy gryczanej

  • 3 szklanki 3 bulionu lub wody

  • zioła prowansalskie

  • 2 2 jajka

  • sól i pieprz

  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • Na początek grzyby leśne (na przykład podgrzybki) oczyśćmy, pokrójmy na kawałki.
  • Paprykę czerwoną oczyśćmy z gniazda nasiennego, pokrójmy w drobną kostkę a szalotkę posiekajmy.
  • Następnie na rozgrzanym maśle przesmażmy cebulę, dodajmy grzyby i paprykę przesmażmy, oprószmy ziołami prowansalskimi, przez moment smażmy.
  • Wsypmy kasze gryczaną mieszając, smażmy jeszcze chwilę. Całość przełóżmy do garnka. Zalejmy wodą lub bulionem, zagotujmy.
  • Zmniejszmy następnie płomień. Doprawmy całość do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Przykryjmy pokrywka i na małym płomieniu gotujmy 20 minuty czasu. Po tym czasie wyłączmy i pozostawmy jeszcze na 10 minut czasu.
  • W między czasie usmażmy jajka sadzone. Przełóżmy na przygotowane kaszotto, posypmy posiekanym szczypiorkiem i od razu podawajmy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*