Bigos w wersji staropolskiej z dwoma rodzajami mięsa oraz dwoma rodzajami kapusty. Niewielki dodatek jabłek i powideł śliwkowych nadaje niepowtarzalnego smaku. Dlatego warto spróbować naszego tradycyjnego przepisu na pyszny bigos.
Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty
6
porcje15
min.2
godz.10
min.115
kcalStaropolski bigos mięsny z kapustą świeżą i kiszoną. Przepyszne danie jednogarnkowe z kapustą i kawałkami soczystego mięsa z łopatki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1/2 kg białej kapusty
1/2 kg kiszonej kapusty
300 g mięsa wieprzowego
300 g mięsa wołowego
100 g boczku surowego
30 g grzybów świeżych (suszone należy namoczyć w wodzie przez 10 godzin) lub pieczarek
2 cebule
2 jabłka
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kminku, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso, boczek oraz cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w garnku z grubym dnem. Mięso powinno prawie całkiem się ściąć. Wlać 500 ml wody oraz dodać 2 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe oraz pokrojone grzyby. Gotować przez 30 minut.
- Dodać powidła śliwkowe, pokrojone w kostkę jabłka. Kapustę kiszoną oraz surową kapustę posiekać i również dodać do garnka. Gotować do miękkości około 100 minut, mieszając od czasu do czasu. Czym dłużej gotowany bigos, tym lepszy i ciemniejszy.
- Dodać koncentrat pomidorowy, ziarenka kminku oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
mam słabość do tradycyjnej kuchni. bigos pyszny