Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty

Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty

Bigos w wersji staropolskiej z dwoma rodzajami mięsa oraz dwoma rodzajami kapusty. Niewielki dodatek jabłek i powideł śliwkowych nadaje niepowtarzalnego smaku. Dlatego warto spróbować naszego tradycyjnego przepisu na pyszny bigos.

Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty

Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty

5.0 z 19 głosów
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

2

godz. 

10

min.
Kalorie

115

kcal

Staropolski bigos mięsny z kapustą świeżą i kiszoną. Przepyszne danie jednogarnkowe z kapustą i kawałkami soczystego mięsa z łopatki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/2 kg białej kapusty

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 300 g mięsa wieprzowego

  • 300 g mięsa wołowego

  • 100 g boczku surowego

  • 30 g grzybów świeżych (suszone należy namoczyć w wodzie przez 10 godzin) lub pieczarek

  • 2 cebule

  • 2 jabłka

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kminku, sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mięso, boczek oraz cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w garnku z grubym dnem. Mięso powinno prawie całkiem się ściąć. Wlać 500 ml wody oraz dodać 2 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe oraz pokrojone grzyby. Gotować przez 30 minut.
  • Dodać powidła śliwkowe, pokrojone w kostkę jabłka. Kapustę kiszoną oraz surową kapustę posiekać i również dodać do garnka. Gotować do miękkości około 100 minut, mieszając od czasu do czasu. Czym dłużej gotowany bigos, tym lepszy i ciemniejszy.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, ziarenka kminku oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. basienka905

    mam słabość do tradycyjnej kuchni. bigos pyszny

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*