Jabłko

Jabłka są to owoce drzewa jabłoni. Pochodzą z regionu Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich miąższ jest zależny od ich odmiany. Jedne mogą być twarde a inne miękkie. Powleka je dość twarda skórka, którą można jeść razem z całym owocem lub pozbyć się jej.

Każde jabłko zawiera w sobie pestkę zwaną ogryzkiem. Najpopularniejsze odmiany to: antonówka, gloster, gala, ligol, papierówka czyli jabłko żółte, szampion i kasztela. Zawierają witaminy C, K, B2, B6, A i E, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, fosfor i miedź a także polifenole i pektyny.

Jabłka pomagają zapobiegać niektórym typom nowotworów i miażdżycy, chronią przed zawałem, pomagają regulować poziom cukru we krwi, zapobiegają pojawieniu się zaćmy, wspierają pracę mózgu,oczyszczają organizm z toksyn,sprzyjają odchudzaniu, wpływają pozytywnie na wygląd skóry, wzmacniają odporność, chronią przed astmą i hamują rozwój próchnicy. Można je jeść na surowo, gotować, piec lub robić z nich przetwory i sałatki owocowe.

Polecane przepisy z jabłkami: