Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Prażone jabłka na szarlotkę zamknięte w słoiku
Prażone jabłka na szarlotkę zamknięte w słoiku

Prażone jabłka na szarlotkę zamknięte w słoiku

Prażone jabłuszka z wanilią zamknięte w słoikach i poddane pasteryzacji. Mus z uprażonych jabłek z kawałkami owoców przyspieszy pieczenie szarlotki, ułatwi też przygotowanie ryżu z musem jabłkowym czy naleśników na słodko z marmoladką jabłkową. Gotowe jabłka bez konserwantów wyłożysz ze słoiczka na ciasto i od razu do piekarnika. Dzięki tym jabłuszkom zaoszczędzisz sporo czasu, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem i często sięgasz po szarlotkowe wypieki.

Mus z prażonych jabłek do słoików

Mus z prażonych jabłek do słoików

5 z 3 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

słoików
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

70

kcal

Mus z prażonych jabłek zamknięty w słoikach. Gotowy na szybką szarlotkę lub do ryżu z jabłuszkami. Domowy mus jabłkowy z kawałkami owoców.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3,5 kg 3,5 jabłek odmiany szara reneta (waga przed obieraniem)

  • sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn

  • 200 ml 200 wody

  • 120 g 120 zwykłego cukru

  • 1 1 laska wanilii

  • 2 łyżki 2 masła


Sposób przygotowania:

  • MUS JABŁKOWY
  • Do dużego garnka z grubym dnem wlej wodę oraz sok cytrynowy. Wsyp cukier, włóż nasionka wydrążone z przepołowionej laski wanilii oraz pozostałość po lasce (usuń ją przed rozlewaniem musu do słoików).
  • Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w równą kostkę. 2/3 jabłek wsyp do garnka, resztę zostaw na później.
  • Zawartość garnka gotuj pod lekko uchyloną przykrywką do rozpadnięcia jabłek na mus przez 30 minut lub dłużej, mieszaj od czasu do czasu. W trakcie gotowania dodaj masło, które zapobiegnie pienieniu się musu jabłkowego.
  • Po tym czasie dodaj pozostałe cząstki jabłek i gotuj kolejne 10 minut. Dodane na końcu kawałki jabłek powinny zmięknąć, jednak nie rozgotować się na papkę. Chcemy by w musie były zawieszone cząstki jabłek.
  • PASTERYZACJA
  • Uprażone jabłka przełóż do ciepłych, sparzonych wrzątkiem słoików. Słoiki od razu zakręć szczelnie pokrywkami. Dno garnka wyściel 2 warstwami ścierek kuchennych, na nie wieczkiem w dół ułóż zakręcone słoiki.
  • Wlej gorącą wodę odpowiadającą temperaturą temperaturze słoików (zapobiegnie to ich pęknięciu pod wpływem nagłej zmiany temperatury), poziom wody powinien sięgać 3/4 wysokości słoików.
  • Garnek ustaw na palniku i od momentu zagotowania wody, gotuj 20 minut. Po ugotowaniu wyłóż słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*