Jagody

Jagody to jedne z najsmaczniejszych owoców leśnych. Jest to krzew należący do rodziny wrzosowatych. Może dorastać do 50cm wysokości. Rosną w lasach całej środkowej i północnej Europy. Owoc przybiera barwę czarną, a skórka jest pokryta niebieskim nalotem, a miąższ ma kolor czerwony.

Zawierają witaminę A, C, B i PP oraz minerały takie jak: selen, miedź, cynk i mangan. Są bogatym źródłem błonnika. Lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci. Mają zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Pomagają w leczeniu biegunki, redukują poziom złego cholesterolu, działają uspokajająco, zwalcza infekcję układu oddechowego, reguluje poziom cukru we krwi, chronią przed wystąpieniem stanu zapalnego dróg moczowych, zapobiegają nowotworom, niszczą wolne rodniki oraz wspomagają regenerację wzroku.

Wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do soków, dżemów, syropów, zup i kompotów. Stanowią częsty dodatek do wypieków oraz deserów. Popularne są też pierogi i naleśniki z nadzieniem jagodowym.

Polecane przepisy z jagodami: