Przepięknie prezentujące się, urocze tartaletki na ciasteczkowym spodzie bez pieczenia. Ciastka z musem z owoców leśnych, dekoracją z ubitej śmietanki kremówki i świeżych owoców. Prawdziwe jadalne dzieło sztuki cukierniczej.
Tartaletki z musem z owoców leśnych
10
sztuk30
min.2
godz.280
kcalTartaletki bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie, z musem owoców leśnych i dekoracją z bitej śmietanki. Tartaletki z owocami lasu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHY SPÓD
200 g 200 ciastek owsianych
30 g 30 masła
30 g 30 kajmaku
- MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH
100 g 100 truskawek
50 g 50 malin
50 g 50 jeżyn
50 g 50 jagód leśnych lub borówki amerykańskiej
3 łyżki 3 cukru brzozowego
3 łyżeczki 3 agar – agar
250 ml 250 wody
50 ml 50 mleka kokosowego
- DEKORACJA
100 ml 100 śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka 1 cukru pudru
2 łyżki 2 żelatyny spożywczej uniwersalnej
świeże owoce
Sposób przygotowania:
- KRUCHY SPÓD
- Ciastka owsiane, masło i kajmak zblenduj na gadką masę. Przed zastygnięciem masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłóż na spód foremek do tartaletek i wygładź powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do zastygnięcia i utwardzenia.
- MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH
- Owoce opłukaj na sicie pod bieżącą wodą, następnie oczyść z ewentualnych szypułek. Umieść w rondelku z wodą, mlekiem kokosowym i cukrem brzozowym. Gotuj 15 minut do rozgotowania się owoców i uwolnienia soku.
- Mus zblenduj blenderem i przetrzyj przez rzadkie sito, w ten sposób pozbędziesz się pozostałości pestek i farfocli.
- w 1/3 musu mieszając intensywnie rozpuść agar – agar. Mieszankę przelej do pozostałego musu i na niewielkim ogniu doprowadź do zagotowania.
- Mus z owoców leśnych zdejmij z palnika i wystudź poprzez włożenie naczynia do garnka z zimną wodą. Mieszaj intensywnie podczas schładzania galaretki, dzięki temu unikniesz grudkowatej konsystencji.
- Schłodzony ale wciąż płynny mus przelej na na owsiane spody. Schłódź w lodówce przez co najmniej 120 minut do całkowitego stężenia galaretek.
- DEKORACJA
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
- Żelatynę spożywką uniwersalną zalej wrzątkiem i rozmieszaj. Jeśli powstały grudki, wstaw ją na kilka sekund do mikrofali i mieszaj umieszczoną w kąpieli wodnej.
- Płynny roztwór żelatyny wlewaj cienką strużką do bitej śmietanki, cały czas miksując.
- Śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylki udekoruj wierzch tartaletek. Dodatkowo ułóż świeże owoce.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Koktajl ze świeżych jagód leśnych na mlekuRustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami
Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami
Panna Cotta włoski deser z truskawkami
Galaretki z owoców leśnych obtoczone w cukrze
Makaron z koktajlem truskawkowym i musem