Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tartaletki z musem z owoców leśnych
Tartaletki z musem z owoców leśnych

Tartaletki z musem z owoców leśnych

Przepięknie prezentujące się, urocze tartaletki na ciasteczkowym spodzie bez pieczenia. Ciastka z musem z owoców leśnych, dekoracją z ubitej śmietanki kremówki i świeżych owoców. Prawdziwe jadalne dzieło sztuki cukierniczej.

Tartaletki z musem z owoców leśnych

5 od 7 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

10

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

280

kcal

Tartaletki bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie, z musem owoców leśnych i dekoracją z bitej śmietanki. Tartaletki z owocami lasu.

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD
  • 200 g ciastek owsianych

  • 30 g masła

  • 30 g kajmaku

  • MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH
  • 100 g truskawek

  • 50 g malin

  • 50 g jeżyn

  • 50 g jagód leśnych lub borówki amerykańskiej

  • 3 łyżki cukru brzozowego

  • 3 łyżeczki agar – agar

  • 250 ml wody

  • 50 ml mleka kokosowego

  • DEKORACJA
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • świeże owoce


Sposób przygotowania:

  • KRUCHY SPÓD
  • Ciastka owsiane, masło i kajmak zblenduj na gadką masę. Przed zastygnięciem masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłóż na spód foremek do tartaletek i wygładź powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do zastygnięcia i utwardzenia.
  • MUS Z OWOCÓW LEŚNYCH
  • Owoce opłukaj na sicie pod bieżącą wodą, następnie oczyść z ewentualnych szypułek. Umieść w rondelku z wodą, mlekiem kokosowym i cukrem brzozowym. Gotuj 15 minut do rozgotowania się owoców i uwolnienia soku.
  • Mus zblenduj blenderem i przetrzyj przez rzadkie sito, w ten sposób pozbędziesz się pozostałości pestek i farfocli.
  • w 1/3 musu mieszając intensywnie rozpuść agar – agar. Mieszankę przelej do pozostałego musu i na niewielkim ogniu doprowadź do zagotowania.
  • Mus z owoców leśnych zdejmij z palnika i wystudź poprzez włożenie naczynia do garnka z zimną wodą. Mieszaj intensywnie podczas schładzania galaretki, dzięki temu unikniesz grudkowatej konsystencji.
  • Schłodzony ale wciąż płynny mus przelej na na owsiane spody. Schłódź w lodówce przez co najmniej 120 minut do całkowitego stężenia galaretek.
  • DEKORACJA
  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  • Żelatynę spożywką uniwersalną zalej wrzątkiem i rozmieszaj. Jeśli powstały grudki, wstaw ją na kilka sekund do mikrofali i mieszaj umieszczoną w kąpieli wodnej.
  • Płynny roztwór żelatyny wlewaj cienką strużką do bitej śmietanki, cały czas miksując.
  • Śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylki udekoruj wierzch tartaletek. Dodatkowo ułóż świeże owoce.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*