Domowe babeczki kakaowe z dodatkiem tartej gorzkiej czekolady, zrównoważone masą serową i owocami leśnymi. Posiekana gorzka czekolada przyjemnie rozpływa się w babeczkach po upieczeniu, jest delikatnie wyczuwalna. Babeczki są niezwykle miękkie, tak wilgotne że nawet nie trzeba ich popijać kawą.
Babeczki czekoladowe z twarożkiem i owocami leśnymi
15
sztuk20
min.25
min.130
kcalBabeczki kakaowo – czekoladowe z nadzieniem twarogowym z dodatkiem jagód leśnych. Miękkie, wilgotne, przepyszne!
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA BABECZKI
250 g 250 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
3 łyżki 3 gorzkiego kakao z wiatrakiem
1 tabliczka 1 gorzkiej czekolady Milka Dark (85 g)
150 g 150 zwykłego cukru
250 ml 250 mleka
120 ml 120 oleju rzepakowego
2 2 jajka swojskie
- NADZIENIE SEROWO – OWOCOWE
250 g 250 twarogu w kostce, półtłustego
2 łyżki 2 kwaśnej i gęstej śmietany 18 %
1 1 jajko swojskie
1 łyżka 1 zwykłego cukru
kilka kropli kilka olejku waniliowego (nie wanilinowego!)
1 filiżanka 1 jagód leśnych (mogą być zamrożone)
Sposób przygotowania:
- Ser twarogowy, kwaśną śmietanę, żółtko, cukier i olejek z wanilią zblenduj mikserem na gładko. Gotowe nadzienie serowe odstaw na chwileczkę na bok.
- Do misy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i gorzkie kakao. Dodaj cukier oraz posiekaną nożem mleczną czekoladę, po czym wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą łyżką.
- W drugim naczyniu umieść mokre składniki: wbij jajka (całe, bez rozdzielania na żółtka i białka), wlej mleko i olej. Składniki rozbij rózgą kuchenną, pozbywając się wyczuwalnych glutów z jajek.
- Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj krótko łyżką tylko do połączenia. Gotową masę rozlej do 15 papilotek umieszczonych w blaszce do wypieku babeczek.
- Na wierzch masy kakaowej wyłóż masę z serka twarogowego, oraz po kilka jagód leśnych przypadających na każdą babeczkę. Wykałaczką zamieszaj z wierzchu każdą babeczkę łącząc ze sobą masy i tworząc szlaczek.
- Blaszkę z babeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmij z foremki i wystudź na kratce. Na koniec możesz oprószyć cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechamiCzekoladowe babeczki z kremem maślanym
Babeczki cytrynowe z białą czekoladą do koszyczka wielkanocnego
Babeczki podwójnie orzechowe z kremem
Czekoladowo orzechowe babeczki z nutellą
Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe