Babeczki z twarożkiem i jagodami leśnymi

Babeczki z twarożkiem i jagodami leśnymi

Domowe babeczki kakaowe z dodatkiem tartej gorzkiej czekolady, zrównoważone masą serową i owocami leśnymi. Posiekana gorzka czekolada przyjemnie rozpływa się w babeczkach po upieczeniu, jest delikatnie wyczuwalna. Babeczki są niezwykle miękkie, tak wilgotne że nawet nie trzeba ich popijać kawą.

Babeczki czekoladowe z twarożkiem i owocami leśnymi

Babeczki czekoladowe z twarożkiem i owocami leśnymi

5 z 7 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

15

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

130

kcal

Babeczki kakaowo – czekoladowe z nadzieniem twarogowym z dodatkiem jagód leśnych. Miękkie, wilgotne, przepyszne!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA BABECZKI
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 3 łyżki 3 gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 1 tabliczka 1 gorzkiej czekolady Milka Dark (85 g)

  • 150 g 150 zwykłego cukru

  • 250 ml 250 mleka

  • 120 ml 120 oleju rzepakowego

  • 2 2 jajka swojskie

  • NADZIENIE SEROWO – OWOCOWE
  • 250 g 250 twarogu w kostce, półtłustego

  • 2 łyżki 2 kwaśnej i gęstej śmietany 18 %

  • 1 1 jajko swojskie

  • 1 łyżka 1 zwykłego cukru

  • kilka kropli kilka olejku waniliowego (nie wanilinowego!)

  • 1 filiżanka 1 jagód leśnych (mogą być zamrożone)

Sposób przygotowania:

  • Ser twarogowy, kwaśną śmietanę, żółtko, cukier i olejek z wanilią zblenduj mikserem na gładko. Gotowe nadzienie serowe odstaw na chwileczkę na bok.
  • Do misy przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i gorzkie kakao. Dodaj cukier oraz posiekaną nożem mleczną czekoladę, po czym wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą łyżką.
  • W drugim naczyniu umieść mokre składniki: wbij jajka (całe, bez rozdzielania na żółtka i białka), wlej mleko i olej. Składniki rozbij rózgą kuchenną, pozbywając się wyczuwalnych glutów z jajek.
  • Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj krótko łyżką tylko do połączenia. Gotową masę rozlej do 15 papilotek umieszczonych w blaszce do wypieku babeczek.
  • Na wierzch masy kakaowej wyłóż masę z serka twarogowego, oraz po kilka jagód leśnych przypadających na każdą babeczkę. Wykałaczką zamieszaj z wierzchu każdą babeczkę łącząc ze sobą masy i tworząc szlaczek.
  • Blaszkę z babeczkami wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmij z foremki i wystudź na kratce. Na koniec możesz oprószyć cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*