Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Migdałowe muffiny z jagodami leśnymi
Migdałowe muffiny z jagodami leśnymi

Migdałowe muffiny z jagodami leśnymi

Miękkie i puszyste muffinki jagodowe, potrójnie migdałowe. Mąka z mielonych migdałów, mleko migdałowe i płatki migdałów na wierzchu. Nie są za słodkie, chyba że polejesz je sporą ilością lukru. Jagody leśne równoważą smak i nadają wilgotnej struktury.

Muffiny z jagodami i migdałami

5 od 21 osób
Autor: Pawel Clad Danie: MuffinyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Wyśmienite muffinki z jagodami, potrójnie migdałowe. Część mąki zastąpiona mielonymi migdałami + płatki migdałów + mleko migdałowe.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g mielonych migdałów

  • 50 g kaszy mannej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru brzozowego

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka roślinnego migdałowego

  • 50 g migdałów w płatkach

  • 200 g jagód leśnych


Sposób przygotowania:

  • W jednej misce umieść wszystkie suche składniki: mąkę, mielone migdały, kaszę manną, proszek do pieczenia i cukier. Przemieszaj je do połączenia.
  • W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem roślinnym. Powstały płyn połącz mikserem z suchymi składnikami i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj formę do pieczenia muffinek i babeczek, wyłóż ją papilotkami. Jagody leśne umyj i osusz dokładnie na ręczniku papierowym, pozbawiając je wody.
  • Lekko zgęstniałą masę wlej do papilotek do 1/3 wysokości. Następnie wsyp po 1 łyżce leśnych jagód. Zalej pozostałą ilością ciasta do 3/4 wysokości, muffinki urosną w trakcie pieczenia. Po wierzchu posyp płatkami migdałów.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 170 stopni przez 25 – 30 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmij z blachy i ostudź na kratce.

Uwagi:

  • Muffinki możesz po upieczeniu udekorować wedle uznania cukrem pudrem lub lukrem.

Jeden komentarz

  1. wychodzą pyszne i wilgotne babeczki jagodowe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*