Miękkie i puszyste muffinki jagodowe, potrójnie migdałowe. Mąka z mielonych migdałów, mleko migdałowe i płatki migdałów na wierzchu. Nie są za słodkie, chyba że polejesz je sporą ilością lukru. Jagody leśne równoważą smak i nadają wilgotnej struktury.
Muffiny z jagodami i migdałami
Ilość
12
sztukPrzygotowanie
20
min.Pieczenie
30
min.Kalorie
210
kcalWyśmienite muffinki z jagodami, potrójnie migdałowe. Część mąki zastąpiona mielonymi migdałami + płatki migdałów + mleko migdałowe.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
100 g 100 mąki pszennej
50 g 50 mielonych migdałów
50 g 50 kaszy mannej
2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia
100 g 100 cukru brzozowego
2 2 jajka
200 ml 200 mleka roślinnego migdałowego
50 g 50 migdałów w płatkach
200 g 200 jagód leśnych
Sposób przygotowania:
- W jednej misce umieść wszystkie suche składniki: mąkę, mielone migdały, kaszę manną, proszek do pieczenia i cukier. Przemieszaj je do połączenia.
- W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem roślinnym. Powstały płyn połącz mikserem z suchymi składnikami i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj formę do pieczenia muffinek i babeczek, wyłóż ją papilotkami. Jagody leśne umyj i osusz dokładnie na ręczniku papierowym, pozbawiając je wody.
- Lekko zgęstniałą masę wlej do papilotek do 1/3 wysokości. Następnie wsyp po 1 łyżce leśnych jagód. Zalej pozostałą ilością ciasta do 3/4 wysokości, muffinki urosną w trakcie pieczenia. Po wierzchu posyp płatkami migdałów.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 170 stopni przez 25 – 30 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmij z blachy i ostudź na kratce.
Uwagi:
- Muffinki możesz po upieczeniu udekorować wedle uznania cukrem pudrem lub lukrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Muffiny ziemniaczane z szynką i seremKlasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe
Ciasto ucierane z jagodami leśnymi i cukrem pudrem
Pierogi z jagodami leśnymi polane śmietanką
Jagodzianki drożdżówki z jagodami leśnymi
Zakręcone drożdżówki z twarożkiem i jagodami
wychodzą pyszne i wilgotne babeczki jagodowe