Jajko

Jajko to produkt spożywczy będący podstawą wielu potraw, który jest bogatym źródłem substancji odżywczych. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, cukry, witaminy A, D, E i K, witamin z grupy B oraz minerały: cynk, fosfor, jod, mangan, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Jajka wspomagają odporność, redukują stany zapalne, podtrzymują kondycję tkanek,wpływają ba prawidłowe funkcjonowanie mózgu i systemu nerwowego, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zwyrodnieniu plamki żółtej, wpływają na pracę wątroby, obniżają ryzyko chorób krążenia oraz podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Polecane są szczególnie osobom niedożywionym i przewlekle chorym. Ze względu na dużą zawartość białka, bardzo często jaja (a w szczególności białko) są przyczyną alergii pokarmowych. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości jaj zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia.

Jajka można przygotowywać na wiele sposobów: na miękko, twardo, jajka sadzone i w koszulkach lub jajecznicę. Można z nich również przygotować francuskie tosty, naleśniki, gofry, a także cały szereg tart i zapiekanek. Należy spożywać 2-3 jaja tygodniowo, ze względu na dobre zbilansowanie pod względem zawartości składników odżywczych.

Do czego w kuchni wykorzystać jajka?