Jeżyna to zwana także ożyną lub ostrężyną, to rodzaj roślin z rodziny różowatych. Mają pysze i wartościowe owoce. Jest rozłożystym kolczastym krzewem, sięgającym maksymalnie kilka metrów wysokości. Występuje w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji.
Owoce mają ciemny kolor, od fioletowego po czarny. Mają przyjemny słodko-kwaśny smak oraz gładką i delikatną skórkę. Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, witaminy A, C, E i K i witaminy z grupy B oraz minerały np. cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Wspomaga pracę serca, zapobiega zmianom nowotworowym, obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, wspomaga odchudzanie, ogranicza stany zapalne, poprawia ostrość widzenia, usprawnia pracę układu krwionośnego oraz zapobiega miażdżycy i żylakom. W kuchni stanowią świetną bazę do koktajli, lodów i deserów. Sos z jeżyn to oryginalny dodatek do mies. Ich słodki smak może przełamywać smak sałatek na bazie sałaty, podkreślać aromat serów i wędlin.
Można z jeżyn zrobić również dżemy, konfitury, soki i nalewki. Osoby podatne na występowanie kamicy nerkowej powinny ograniczyć spożywanie jeżyn, ponieważ zawierają one szczawiany, które mogą wpływać na zwiększenie produkcji kamieni w nerkach.