Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Galaretki z musu owocowego na agarze
Galaretki z musu owocowego na agarze

Galaretki z musu owocowego na agarze

Do niedawna słodycze i wszelkie słodkości, kojarzyły się wyłącznie z tradycyjnym cukrem, tłustą śmietanką deserową i czekoladą z przeważającą ilością oleju palmowego. Wychodząc na przeciw dobremu samopoczuciu, prezentuję przepis na najzdrowszy deser świata. Galaretka z musu ze zmiksowanych owoców, z niewielką ilości cukru brzozowego, zagęszczona agarem.

Agar – agar inaczej zwany morską żelatyną, jest substancją żelującą pochodzenia roślinnego, wytwarzaną z glonów krasnorostów. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, przez co jest rekomendowany dla osób będących na diecie korzystnej dla układu pokarmowego. Ponadto agar nie ma smaku, ani zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny spożywczej.

Galaretki z musu owocowego na agarze

5 z 21 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Najzdrowsze owocowe galaretki z cukrem brzozowym i agarem, zamiast tradycyjnej żelatyny wieprzowej. Przepis wegański.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 50 g 50 borówek amerykańskich

  • 50 g 50 jeżyn

  • 50 g 50 malin

  • 50 g 50 czerwonej porzeczki

  • 100 g 100 truskawek

  • 3 łyżki 3 cukru brzozowego

  • 3 łyżeczki 3 agaru

  • 300 ml 300 wody


Sposób przygotowania:

  • Świeże owoce opłukaj na sicie i przełóż do garnka. Zasyp je brzozowym cukrem ksylitolem i pozostaw na 20 minut.
  • Do garnka z owocami wlej 300 ml wody i zagotuj. Gotuj przez mniej więcej 20 minut, aż owoce zaczną się wręcz rozpadać.
  • Następnie zblenduj mikserem. Przecedź przez sito by pozbyć się pesteczek owoców i uzyskać jednolitość płynu owocowego.
  • Odlej 1/3 części płynu i rozpuść w niej agar, cały czas mieszając by uniknąć powstania grudek. Mieszankę przelej do reszty owocowego musu i ponownie zagotuj na mniejszym ogniu.
  • Galaretkę w garnku włóż do naczynia z zimną wodą i mieszając doprowadź do jej schłodzenia. Dzięki temu unikniesz powstania pojedynczych glutów.
  • Kiedy galaretka się schłodzi ale będzie wciąż płynna, przelej ją do foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Galaretka w tym czasie stężeje, co zagwarantuje pożądany kształt po wydobyciu jej z foremek.

Uwagi:

  • Polecam użyć silikonowych foremek do chłodzenia galaretki, to znacznie ułatwi ich wydobycie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Specjalnie do tego przepisu zamówiłam agar i uważam że dzięki niemu galaretki mają o wiele lepszą konsystencję i smak, niż przy użyciu żelatyny

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*