Do niedawna słodycze i wszelkie słodkości, kojarzyły się wyłącznie z tradycyjnym cukrem, tłustą śmietanką deserową i czekoladą z przeważającą ilością oleju palmowego. Wychodząc na przeciw dobremu samopoczuciu, prezentuję przepis na najzdrowszy deser świata. Galaretka z musu ze zmiksowanych owoców, z niewielką ilości cukru brzozowego, zagęszczona agarem.
Agar – agar inaczej zwany morską żelatyną, jest substancją żelującą pochodzenia roślinnego, wytwarzaną z glonów krasnorostów. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, przez co jest rekomendowany dla osób będących na diecie korzystnej dla układu pokarmowego. Ponadto agar nie ma smaku, ani zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny spożywczej.
Specjalnie do tego przepisu zamówiłam agar i uważam że dzięki niemu galaretki mają o wiele lepszą konsystencję i smak, niż przy użyciu żelatyny