Warto sobie od czasu do czasu zrobić pyszne domowe lody. Szczególnie w okresie letnim gdy mamy do dyspozycji świeże owoce dojrzewające na słońcu. Taki lodowy deser zasmakuje wszystkim domownikom i w mgnieniu oka zniknie nam z zamrażarki.
Przepis na delikatne domowe lody owocowe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
300
kcalPrzedstawiamy sprawdzony przepis na puszyste domowe lody. W naszym wykonaniu z truskawkami i jagodami, lecz można wykorzystać także jeżyny, maliny i inne owoce.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 średnie 2 jajka
100 g 100 cukru kryształu
300 ml 300 śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki 2 cukru z prawdziwą wanilią
200 g 200 owoców (jagód, truskawek)
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbijmy, oddzielmy żółtka od białek. Białka ubijmy na sztywno. Dalej ubijając, dodajmy połowę cukru kryształu.
- W drugim naczyniu utrzyjmy do białości żółtka z łyżką przegotowanej wody i pozostałym cukrem.
- Osobno ubijmy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie białka, ubitą śmietanę oraz masę żółtkową połączmy szpatułką lub drewnianą łyżką (nie miksujmy).
- Przygotujmy owoce. Truskawki oczyśćmy, opłuczmy, pozbawmy szypułek. Pokrójmy je na nieduże kawałeczki. Jagody przebierzmy, opłuczmy na sicie, dobrze osączmy.
- Następnie owoce zmiksujmy razem, a potem dodajmy do wcześniej przygotowanej masy na lody i całość wymieszajmy.
- Na koniec przełóżmy całość do płaskiego pojemnika i zamrażajmy 12 godzin czasu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Puszyste lody chałwowe ze śmietankąPuszyste domowe lody miętowe z czekoladą
Przepis na sorbetowe lody Ekipy
Pyszne domowe lody ze świeżych brzoskwiń
Lody śmietankowe straciatella bez jajek
Ciepłe lody z porzeczkową pianką
Fantastyczne lody bez konserwantów i barwnika a kolor taki intensywny i zjawiskowy
Świetny przepis na domowe lody!