Kakao

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej.Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po osuszeniu są czekoladowo-brunatne. Jest bogate w polifenole oraz żelazo,potas, cynk, wapń, magnez i fosfor. Zawiera witaminy A i E oraz witaminy z grupy B.

Hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych, wykazuje korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi, neutralizuje działanie złego cholesterolu, obniża ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu, łagodzi stres zapobiega kamicy nerkowej, leczy kaszel, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawia nastrój. Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków.

Można również wykorzystać je do dań wytrawnych. Gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną. Można z niego zrobić również napój kakaowy na bazie mleka lub wody.

Pomysł na kakao w kuchni: