Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Andruty waflowe z kremem kakaowym i polewą
Andruty waflowe z kremem kakaowym i polewą

Andruty waflowe z kremem kakaowym i polewą

Najpyszniejsze, rozkoszne andruty z wciągającym lekko budyniowym nadzieniem z gorzkim ciemnym kakao. Do tej pory pałaliśmy uwielbieniem do wafli ze słodkim nadzieniem z mlekiem w proszku, po spróbowaniu kakaowej masy to ona trafia na szczyt podium. Wafelki polane roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą Milka.

Andruty przekładane kremem budyniowym z gorzkim kakao

Andruty przekładane kremem budyniowym z gorzkim kakao

4 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Andruty z masą z gorzkiego kakao. Rozkoszne i wyborne wafle z kakaowym kremem rozpływającym się w ustach. Rodzinny przepis na andruty.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 opakowanie 1 wafli (8 wafli – około 130 g)

  • 200 g 200 masła

  • 200 ml 200 mleka krowiego

  • 100 g 100 zwykłego cukru

  • 6 łyżek 6 gorzkiego kakao

  • 100 g 100 mleka w proszku pełnego

  • 3 płaskie łyżki 3 mąki pszennej

  • pół tabliczki pół czekolady łaciatej Milka

Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść masło, mleko, cukier i gorzkie kakao. Podgrzewaj na palniku aż masło rozpuści się całkiem i stworzy płynną masę z pozostałymi składnikami.
  • Stopniowo dosypuj mleko w proszku i mąkę pszenną, energicznie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania gęstego gładkiego kremu pozbawionego jakichkolwiek grudek.
  • Krem czekoladowy zdejmij z palnika i przestudź przez 3 minuty, w tym czasie zgęstnieje i nabierze konsystencji smarownego budyniu. Kakaową masą smaruj pojedyncze blaty waflowe i układaj jeden na drugim tworząc andrutowy tort.
  • Przełożony andrut pozostaw na blacie kuchenny do momentu aż masa kakaowa całkowicie się wystudzi i odparuje. Po tym szczelnie owiń przezroczystą folią spożywczą. Pozostaw go na 1 godzinę (lub najlepiej na całą noc) na blacie kuchennym, obciążając całą jego powierzchnię garnkiem. Pokrój na trójkąty i kwadraty i delektuj się smakiem andrutów.
  • Czekoladę łaciatą połam na kostki, umieść w misce i w kąpieli wodnej doprowadź do jej rozpuszczenia. Płynną czekoladą polej kawałki pokrojonego andruta, odstaw w chłodne miejsce do zestalenia polewy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. klasyczny deser w najlepszej wersji

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*