Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao
Pampuchy - kluski na parze nadziane gorzkim kakao

Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao

Puchate pampuchy! Wielkie kluchy gotowane na parze z nadzieniem kakaowym, oblane rozpuszczonym masłem i śmietanką z cukrem. Najlepszy deser na obiad jaki znam.

Pampuchy gotowane na parze z gorzkim kakao

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Puchate pampuchy nadziewane gorzkim kakao, gotowane na parze. Wielkie kluchy na słodko, polane rozpuszczonym masłem i śmietaną.

Składniki:

  • PAMPUCHY
  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)

  • 2 łyżki masła roztopionego, wystudzonego

  • 2 całe jajka

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki białego cukru

  • DODATKI DO KLUSEK NA PARZE
  • gorzkie kakao

  • cukier

  • rozpuszczone masło

  • kwaśna śmietana 18 %

  • jagody leśne

  • cukier puder


Sposób przygotowania:

  • W ciepłym mleku rozpuść pokruszone drożdże, z łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Przygotowany zaczyn odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut, dla uaktywnienia drożdży.
  • Do misy przesiej pozostałą ilość mąki, wsyp cukier i wymieszaj ze sobą. Dodaj lekko roztrzepane jajka + dodatkowe żółtko, mleko i aktywny rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia.
  • Wlej płynne masło i dłońmi zarób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę na dnie misy, okryj ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia w cieple.
  • Po tym ponownie dłońmi wyrób ciasto. Dzieląc je na mniejsze części uformuj pojedyncze bułeczki o wadze 50 g każda. Do środka każdej nałóż 1 łyżeczkę gorzkiego kakao i 1/2 łyżeczki cukru, po czym sklej je szczelnie. Ułóż je na blacie lekko podsypanym mąką pszenną, okryj ścierką i zostaw na kolejne 20 minut.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Na wierzchu nad poziomem wody umieść mocując pewnie gazę lub sito. Układaj po 2 – 3 kluski i paruj pod przykryciem 15 minut.
  • Ugotowane pampuchy polej roztopionym masłem, odrobiną kwaśnej śmietany. Udekoruj jagodami leśnymi u oprósz cukrem pudrem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*