Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao
Pampuchy - kluski na parze nadziane gorzkim kakao

Pampuchy – kluski na parze nadziane gorzkim kakao

Puchate pampuchy! Wielkie kluchy gotowane na parze z nadzieniem kakaowym, oblane rozpuszczonym masłem i śmietanką z cukrem. Najlepszy deser na obiad jaki znam.

Pampuchy gotowane na parze z gorzkim kakao

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Puchate pampuchy nadziewane gorzkim kakao, gotowane na parze. Wielkie kluchy na słodko, polane rozpuszczonym masłem i śmietaną.

Składniki:

  • PAMPUCHY
  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)

  • 2 łyżki masła roztopionego, wystudzonego

  • 2 całe jajka

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki białego cukru

  • DODATKI DO KLUSEK NA PARZE
  • gorzkie kakao

  • cukier

  • rozpuszczone masło

  • kwaśna śmietana 18 %

  • jagody leśne

  • cukier puder


Sposób przygotowania:

  • W ciepłym mleku rozpuść pokruszone drożdże, z łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Przygotowany zaczyn odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut, dla uaktywnienia drożdży.
  • Do misy przesiej pozostałą ilość mąki, wsyp cukier i wymieszaj ze sobą. Dodaj lekko roztrzepane jajka + dodatkowe żółtko, mleko i aktywny rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia.
  • Wlej płynne masło i dłońmi zarób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę na dnie misy, okryj ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia w cieple.
  • Po tym ponownie dłońmi wyrób ciasto. Dzieląc je na mniejsze części uformuj pojedyncze bułeczki o wadze 50 g każda. Do środka każdej nałóż 1 łyżeczkę gorzkiego kakao i 1/2 łyżeczki cukru, po czym sklej je szczelnie. Ułóż je na blacie lekko podsypanym mąką pszenną, okryj ścierką i zostaw na kolejne 20 minut.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Na wierzchu nad poziomem wody umieść mocując pewnie gazę lub sito. Układaj po 2 – 3 kluski i paruj pod przykryciem 15 minut.
  • Ugotowane pampuchy polej roztopionym masłem, odrobiną kwaśnej śmietany. Udekoruj jagodami leśnymi u oprósz cukrem pudrem.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*