Puchate pampuchy! Wielkie kluchy gotowane na parze z nadzieniem kakaowym, oblane rozpuszczonym masłem i śmietanką z cukrem. Najlepszy deser na obiad jaki znam.
Pampuchy gotowane na parze z gorzkim kakao
Ilość
14
sztukPrzygotowanie
30
min.Gotowanie
15
min.Kalorie
210
kcalPuchate pampuchy nadziewane gorzkim kakao, gotowane na parze. Wielkie kluchy na słodko, polane rozpuszczonym masłem i śmietaną.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PAMPUCHY
500 g 500 mąki pszennej
25 g 25 świeżych drożdży
250 ml 250 mleka ciepłego (nie gorącego!)
2 łyżki 2 masła roztopionego, wystudzonego
2 2 całe jajka
1 1 żółtko
2 łyżki 2 białego cukru
- DODATKI DO KLUSEK NA PARZE
gorzkie kakao
cukier
rozpuszczone masło
kwaśna śmietana 18 %
jagody leśne
cukier puder
Sposób przygotowania:
- W ciepłym mleku rozpuść pokruszone drożdże, z łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Przygotowany zaczyn odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut, dla uaktywnienia drożdży.
- Do misy przesiej pozostałą ilość mąki, wsyp cukier i wymieszaj ze sobą. Dodaj lekko roztrzepane jajka + dodatkowe żółtko, mleko i aktywny rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszaj łyżką do połączenia.
- Wlej płynne masło i dłońmi zarób jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę na dnie misy, okryj ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia w cieple.
- Po tym ponownie dłońmi wyrób ciasto. Dzieląc je na mniejsze części uformuj pojedyncze bułeczki o wadze 50 g każda. Do środka każdej nałóż 1 łyżeczkę gorzkiego kakao i 1/2 łyżeczki cukru, po czym sklej je szczelnie. Ułóż je na blacie lekko podsypanym mąką pszenną, okryj ścierką i zostaw na kolejne 20 minut.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Na wierzchu nad poziomem wody umieść mocując pewnie gazę lub sito. Układaj po 2 – 3 kluski i paruj pod przykryciem 15 minut.
- Ugotowane pampuchy polej roztopionym masłem, odrobiną kwaśnej śmietany. Udekoruj jagodami leśnymi u oprósz cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanemKluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Kluski śląskie buraczane bez dziurki
Tęczowa babka z kisielem, makiem i gorzkim kakao
Prawdziwy budyń czekoladowy z gorzkim kakao
Pierogi leniwe z twarogu