Kalafior

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Do Europy trafił w XVI wieku. Jadalną częścią jest jego róża. Otoczona jest zielonymi liśćmi, które chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Za jego smak odpowiadają związki siarki, których zapach w czasie gotowania nie każdemu odpowiada.

Kalafior można spożywać na surowo, lecz także piec, smażyć, dusić i gotować. Oprócz zup może być składnikiem także bardzo smacznych zapiekanek makaronowych i ryżowych. Jest niskokaloryczny, zawiera 25 kcal na 100g. Posiada witaminę A, B, C, E i K oraz wiele składników mineralnych takich jak: chlor, cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, potas, wapń i żelazo. Możemy w nim również znaleźć tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik i cukry. Zalecany jest dla osób borykających się z reumatyzmem, wrzodami żołądka, nadwagą i cukrzycą. Może zapobiegać rakowi prostaty i pęcherza.

Spożywanie kalafiora powinny unikać osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, a także kobiety w ciąży ze względu na właściwości wzdymające i gazotwórcze.

Pomysł na danie z kalafiora: