Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka grillowa z chrupiącym kalafiorem
Sałatka grillowa z chrupiącym kalafiorem

Sałatka grillowa z chrupiącym kalafiorem

To moja ulubiona sałatka jeśli chodzi o sałatki na grilla. Jest chrupiąca, soczysta, sos jest lekki i ziołowy. Do tłustych potraw z grilla, takich jak kiełbasa czy karczek, najlepiej sprawdzają się właśnie takie lekkie sałatki. Przełamują ciężkostrawne mięso, są doskonałym dodatkiem.

Sałatka grillowa z chrupiącym kalafiorem

5 od 24 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

60

kcal

Szybka sałatka do dań z grilla. Chrupiący kalafior, słodki pomidor, soczysty ogórek. Lekka sałatka z kapustą pekińską, polana sosem greckim.

Składniki:

  • 1 młody kalafior

  • 2 pomidory malinowe

  • 4 ogórki gruntowe

  • 1 niewielka kapusta pekińska

  • SOS SAŁATKOWY
  • 1 sos grecki do sałatek

  • przefiltrowana woda

  • oliwa

  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, które włóż do wrzątku na dosłownie 2 minuty. Po tym kalafiora umieść w durszlaku i opłukaj zimną wodą – to sprawi że kalafior będzie chrupiący.
  • Kapustę pekińską poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj razem z zahartowanym kalafiorem.
  • Sos rozmieszaj z wodą, oliwą i sokiem z cytryny. Polej sałatkę i przemieszaj ją.

Jeden komentarz

  1. latowpelni

    bardzo lekka i chrupiąca sałatka. naprawdę smaczna do tłustego grilla, dodaje lekkości

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*