Przepis | Strona główna | Zupy | Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami
Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami

Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami

Aksamitnie kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków. Zupa ze zmiksowanych białych warzyw, zabielona śmietanką, podana z grzankami i zieleniną.

Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami

5 z 17 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

170

kcal

Kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków, zabielona słodką śmietanką. Aksamitna zupa z białych warzyw wprasza się na obiad.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 kalafior

  • 300 g 300 ziemniaków

  • 2 2 cebulki szalotki

  • 1 litr 1 bulionu jarzynowego

  • 50 ml 50 śmietanki 30 %

  • 2 łyżki 2 masła

  • sól i mielony pieprz

  • DODATKOWO OPCJONALNIE
  • natka pietruszki

  • posiekany szczypiorek lub cebulka dymka

  • tarty parmezan

  • chrupiące grzanki


Sposób przygotowania:

  • Cebulkę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle w garnku. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i ziemniaki pokrojone w talarki. Podsmaż 10 minut do lekko rumianego efektu.
  • Wlej klarowny, gorący bulion jarzynowy i gotuj zupę do miękkości warzyw przez 30 minut.
  • Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem. Zakłóć śmietanką 30 % i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Zupę po rozlaniu do głębokich talerzy możesz udekorować świeżym szczypiorkiem, koperkiem, tartym parmezanem i grzankami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*