Przepis | Strona główna | Zupy | Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami
Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami

Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami

Aksamitnie kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków. Zupa ze zmiksowanych białych warzyw, zabielona śmietanką, podana z grzankami i zieleniną.

Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

170

kcal

Kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków, zabielona słodką śmietanką. Aksamitna zupa z białych warzyw wprasza się na obiad.

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 300 g ziemniaków

  • 2 cebulki szalotki

  • 1 litr bulionu jarzynowego

  • 50 ml śmietanki 30 %

  • 2 łyżki masła

  • sól i mielony pieprz

  • DODATKOWO OPCJONALNIE
  • natka pietruszki

  • posiekany szczypiorek lub cebulka dymka

  • tarty parmezan

  • chrupiące grzanki

Sposób przygotowania:

  • Cebulkę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle w garnku. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i ziemniaki pokrojone w talarki. Podsmaż 10 minut do lekko rumianego efektu.
  • Wlej klarowny, gorący bulion jarzynowy i gotuj zupę do miękkości warzyw przez 30 minut.
  • Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem. Zakłóć śmietanką 30 % i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Zupę po rozlaniu do głębokich talerzy możesz udekorować świeżym szczypiorkiem, koperkiem, tartym parmezanem i grzankami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*