Aksamitnie kremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków. Zupa ze zmiksowanych białych warzyw, zabielona śmietanką, podana z grzankami i zieleniną.
Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
170
kcalKremowa zupa z kalafiora i młodych ziemniaków, zabielona słodką śmietanką. Aksamitna zupa z białych warzyw wprasza się na obiad.
Składniki:
1 kalafior
300 g ziemniaków
2 cebulki szalotki
1 litr bulionu jarzynowego
50 ml śmietanki 30 %
2 łyżki masła
sól i mielony pieprz
- DODATKOWO OPCJONALNIE
natka pietruszki
posiekany szczypiorek lub cebulka dymka
tarty parmezan
chrupiące grzanki
Sposób przygotowania:
- Cebulkę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle w garnku. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i ziemniaki pokrojone w talarki. Podsmaż 10 minut do lekko rumianego efektu.
- Wlej klarowny, gorący bulion jarzynowy i gotuj zupę do miękkości warzyw przez 30 minut.
- Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem. Zakłóć śmietanką 30 % i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Uwagi:
- Zupę po rozlaniu do głębokich talerzy możesz udekorować świeżym szczypiorkiem, koperkiem, tartym parmezanem i grzankami.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakamiKremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową
Kremowa zupa z selera naciowego i orzechów
Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka
Zupa krem ze słonecznych pomidorów z bazylią
Aromatyczna zupa kalafiorowa