Kapusta biała

Kapusta biała to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. W Polsce pojawiła się dopiero w XV wieku. Swoim wyglądem przypomina dużą głowę zbudowaną ze zwiniętych liści. Jest koloru bladozielonego, jedynie liście, które rozchylają się na zewnątrz są ciemnozielone.

Zawiera dużo witaminy C, ale jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, żelaza, podobnie jak witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego. Posiada składniki mineralne takie jak: fosfor, siarka, miedź i mangan. Kapusta biała reguluje pracę jelit, wspomaga układ odpornościowy, poprawia krzepliwość krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz odkwasza organizm. Zapobiega anemii i obrzękom i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie.

Jest niskokaloryczna, na 100g ma tylko 40 kcal. Kapustę można spożywać w różnej formie: surowej, gotowanej, smażonej, duszonej a nawet kiszonej. Stosuje się ją przede wszystkim do przygotowywania bigosu czy gołąbków. Może być składnikiem wielu surówek i sałatek.

Ciekawe przepisy z kapusty białej: