Panierowany kotlet schabowy to forma mięsa, która najczęściej gości na polskich stołach podczas pory obiadowej. W dodatku mięso schabowe z kością to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa, o soczystej strukturze. Schab to oczywiście mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, czyli mięso ze świnki.
Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą
2
porcje10
min.30
min.310
kcalSchab z kością w chrupiącej panierce, zasmażana kapusta oraz świeżo ugotowane młode ziemniaki. Tradycyjny polski obiad dla całej rodziny.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KOTLETY SCHABOWE
2 2 kawałki schabu z kością (każdy o wadze około 150 g)
1 1 jajko od szczęśliwej kury
Mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta do panierki
Sól morska
Czarny pieprz
Maggi w płynie
Olej rzepakowy do smażenia
- KAPUSTA GOTOWANA
młode gotowane ziemniaczki
Sposób przygotowania:
- KOTLETY SCHABOWE
- Kawałki schabu lekko roztłuc za pomocą tłuczka. Kości nie odkrawamy, będziemy smażyć schab razem z kością. Kotlety posolić i popieprzyć. Można przyprawić Maggi w płynie, która nada pysznego aromatu.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Układamy i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia po obu stronach.
- KAPUSTA GOTOWANA
- Pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, podsmażyć w garnku. Gdy zaczną się rumienić, dodać pokrojoną w pióra białą kapustę.
- Całość dusić pod przykryciem przez 20 minut, do zmięknięcia, mieszając co kilka minut. Jeśli kapusta zacznie się przypalać, można dolać 100 ml gorącej wody. Pod sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
- SPOSÓB PODANIA
- Wszystkie składniki dania powinny być podawane na ciepło. Kotlet od razu po usmażeniu, ciepła gotowana kapusta oraz świeżo ugotowane ziemniaki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Kotlet schabowy po parysku w kilka minutKotlety de volaille z masłem ziołowym
Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce
Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą
Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie