Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą
Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą

Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą

Panierowany kotlet schabowy to forma mięsa, która najczęściej gości na polskich stołach podczas pory obiadowej. W dodatku mięso schabowe z kością to jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa, o soczystej strukturze. Schab to oczywiście mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, czyli mięso ze świnki.

Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą

Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

310

kcal

Schab z kością w chrupiącej panierce, zasmażana kapusta oraz świeżo ugotowane młode ziemniaki. Tradycyjny polski obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • KOTLETY SCHABOWE
  • 2 kawałki schabu z kością (każdy o wadze około 150 g)

  • 1 jajko od szczęśliwej kury

  • Mąka pszenna do panierowania

  • Bułka tarta do panierki

  • Sól morska

  • Czarny pieprz

  • Maggi w płynie

  • Olej rzepakowy do smażenia

  • KAPUSTA GOTOWANA
  • młode gotowane ziemniaczki


Sposób przygotowania:

  • KOTLETY SCHABOWE
  • Kawałki schabu lekko roztłuc za pomocą tłuczka. Kości nie odkrawamy, będziemy smażyć schab razem z kością. Kotlety posolić i popieprzyć. Można przyprawić Maggi w płynie, która nada pysznego aromatu.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia. Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Układamy i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia po obu stronach.
  • KAPUSTA GOTOWANA
  • Pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, podsmażyć w garnku. Gdy zaczną się rumienić, dodać pokrojoną w pióra białą kapustę.
  • Całość dusić pod przykryciem przez 20 minut, do zmięknięcia, mieszając co kilka minut. Jeśli kapusta zacznie się przypalać, można dolać 100 ml gorącej wody. Pod sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem.
  • SPOSÓB PODANIA
  • Wszystkie składniki dania powinny być podawane na ciepło. Kotlet od razu po usmażeniu, ciepła gotowana kapusta oraz świeżo ugotowane ziemniaki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*