Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to szatkowana kapusta poddana kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie.

Początki kapusty kiszonej datuje się na wiek XVII i ściśle związana była ona z żeglarzami, którzy używali jej, by ochronić się przed różnymi schorzeniami i chorobami. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawiera witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, żelazo i wapń. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia.

Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona ma również właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy i wystąpienia zespołu metabolicznego.

Przepisy z kapustą kiszoną: