Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią

Propozycja zdrowej surówki obiadowej z poszatkowanej kiszonej kapusty oraz tartej marchwi i jabłka. Chrupiąca, soczysta, słodko słona surówka z kiszonkami. Wspaniale komponuje się z tradycyjną kuchnią polską, w zestawie z klasycznymi obiadami.

Wszelkie kiszonki są bogactwem witamin i minerałów, jednak często brakuje nam pomysłów na przemycenie ich do naszej diety. Ta surówka to zawodowy przemytnik kiszonek do jadłospisu.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

60

kcal

Surówka z kiszonej kapusty oraz świeżych jabłek i marchwi. Zdrowa i pyszna surówka z kiszonkami, znakomita do tradycyjnych dań obiadowych.

Składniki:

  • 500 g swojskiej kiszonej kapusty

  • 2 winne jabłka

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • garść posiekanego koperku

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • zwykły cukier, sól i grubo mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Swojską, dobrą jakościowo kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku (sok odlej do szklanki i wypij na zdrowie). Następnie kapustę posiekaj ostrym nożem i przełóż do głębokiej misy sałatkowej.
  • Jabłka i marchew obierz ze skórki u zetrzyj na drobnej tarce. Cebulkę poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Dodaj je do kiszonej kapusty. Wsyp posiekaną zieleninę.
  • Wlej niewielką ilość oleju rzepakowego, dodaj przyprawy i wymieszaj. Warto dodać chociażby niewielką ilość cukru, gdyż bardzo wzbogaca smak surówki.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*